Savaitės finansų rinkų įvykių apžvalga (04.08 – 04.12)

2019-04-12

J. P. Morgan analitikas S. Tusa pablogino savo rekomendaciją General Electric kompanijos atžvilgiu iš „neutrali“ į „nepralenks rinkos“. Taip pat 1 USD sumažino tikslinę rekomendaciją akcijos kainą iki 5 USD. Tai žemiausia kaina iš visų GE sekančių analitikų. Penktadienio sesijos uždarymo metu už vieną akciją buvo mokama 10,01 USD. Pasak S. Tusa, investuotojai nepakankamai įvertina pagrindines rizikas, su kuriomis susiduria kompanija, o analitikai per daug optimistiškai prognozuoja didėsiančius grynųjų pinigų srautus per ateinančius keletą metą. Kompanijos akcijos nuo praėjusių metų gruodžio mėnesį pasiektų žemumų jau yra pabrangusios net 55%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 21 GE sekančio analitiko, 8 rekomendacija yra „pirkti“, 4 – „pralenks rinką“, 9 – „laikyti“, 2 – „parduoti“.

Nuotraukų dalinimosi platforma Pinterest paskelbė, jog būsimo pirminio viešojo platinimo metu akcijos kainos rėžis yra nustatytas 15 – 17 USD lygyje. Jeigu akcijos būtų išplatintos už 17 USD, IPO vertė siektų 1,3 mlrd., o visos kompanijos rinkos kapitalizacija sudarytų 9 mlrd. USD. Dar 2017 metais kompanijos vertė įvertinus tuometines investicijas į bendrovę siekė 12 mlrd. USD. Bendrovės akcijos bus listinguotos Niujorko akcijų biržoje su trumpiniu PINS. Pinterest skelbė, jog per praėjusius metus sugeneravo 755,9 mln. USD pajamų, t.y. 60% daugiau nei 2017 metais. Tiesa, dirbama vis dar nuostolingai. Praėjusių metų nuostoliai sudarė 62,97 mln. USD.

Kinijos vyriausybė pranešė apie planus uždrausti kriptovaliutų kasimą. Buvo paskelbtas industrijų ir pramonių sąrašas, dėl kurių ribojimo bus svarstoma. Tarp jų pateko ir kriptovaliutų kasimas, kuri kaip pramonės šaka laikoma švaistanti resursus, energiją bei teršianti aplinką. Kiek seniau Kinijoje buvo atliekama net 70% visų pasaulio bitkoino kasimo operacijų.

Buvo paskelbti JAV infliacijos duomenys. Kovo mėnesį, lyginant su vasariu, infliacija augo 0,4%. Tai 0,1% daugiau nei prognozuota. Metinis infliacijos lygis siekė 1,9%. Atmetus maisto ir energijos išteklių kainų įtaką, infliacijos augimas, lyginant su vasariu, siekė 0,1%, o per metus sudarė 2%. Tai 0,1% mažiau nei prognozavo ekonomistai.

Hokongo biržoje kotiruojamų įmonių akcijų bendra kapitalizacija šiandien pralenkė Japonijos biržos kapitalizaciją. Bendra kapitalizacija pasiekė 5,78 trln. USD, o tai 0,02 trln. USD daugiau nei Japonijoje kotiruojamų įmonių vertybinių popierių vertė. Honkongo akcijų birža pagal rinkos kapitalizaciją šiuo metu yra trečioje vietoje pasaulyje po JAV ir Kinijos. Honkongo akcijų indeksas šiais metais jau šoktelėjo apie 17%.

ECB nepateikė staigmenų ir palūkanų nepadidino. ECB prezidentas M. Draghi teigė, jog ir toliau yra jaučiamas augimo lėtėjimas, tiesa, kai kurie vidiniai regiono veiksniai, slopinantys augimą, po truputį pradeda mažėti. Visgi neapibrėžtumai, susiję su geopolitika, protekcionizmu ir besivystančiomis rinkomis išlieka ir toliau veikia sentimentus.

J. P. Morgan per pirmą šių metų ketvirtį uždirbo 9,18 mlrd. USD pelno arba 2,65 USD akcijai. Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį pelnas siekė 8,71 mlrd. USD. Remiantis FactSet duomenimis, analitikai vidutiniškai prognozavo 2,35 USD pelno akcijai. Bankas sugeneravo 29,85 mlrd. USD pajamų, t.y. 1,33 mlrd. USD daugiau nei praėjusiais metais. Palūkanų pajamos augo 8%, tačiau pajamos gautos iš vertybinių ir fiksuoto pajamingumo popierių bankininkystės veiklų krito atitinkamai 8% ir 13%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 31 J. P. Morgan sekančio analitiko, 9 rekomendacija yra “pirkti”, 6 – “pralenks rinką”, 15 – “laikyti”, 1 – “parduoti”.

JAV pavėžėjimo paslaugų bendrovė Uber balandį planuojanti viešąjį akcijų siūlymą (IPO), paskelbė akcijų prospektą, kuriame matyti ir finansinė informacija. Uber pajamos praėjusiais metais sudarė 11,3 mlrd. USD. Tai iliustruoja įspūdingą šuolį nuo 2014 m., kai įmonės pajamos sudarė vos 0,495 mln. Tiesa, išlaidos pernai išaugo net 19% ir sudarė 14,3 mlrd. USD. Nuostoliai siekė net 3,03 mlrd. USD.

Chevron akcijos. Skelbiama, jog kompanija už 33 mlrd. USD įsigis kitą šalies energetikos bendrovę Anadarko Petroleum. Viena akcijos kaina tokiu atveju siektų 65 USD. Vakar sesijos uždarymo metu už vieną Anadarko akciją buvo mokama 46,80 USD. Chevron taip pat paskelbė, jog planuotą 4 mlrd. USD vertės savų akcijų supirkimą padidins iki 5 mlrd. USD Pasak Chevron vadovo M. Wirtho, Anakarda įsigijimas atneš itin daug vertės akcininkams, kadangi bendrovių veiklų apjungimo ir sinergijos dydis siektų apie 2 mlrd. USD. Sandoris dar turi būti patvirtintas, tikimasi, kad tai bus padaryta jau antroje metų pusėje.

Kinija paskelbė neblogus šalies prekybos rezultatus. Praėjusį mėnesį Kinijos eksporto apimtys, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo 14,2%. Wall Street Journal apklausti ekonomistai vidutiniškai prognozavo 8,7% sieksiantį augimą. Tai itin daug geresnis rezultatas nei vasarį, kuomet eksportas, pagrinde dėl ilgokai švenčiamų Naujųjų metų ir atostogų, krito daugiau nei 20%. Kiek nuvylė importo duomenys. Įvežtų prekių apimtys kovą krito 7,6%. Ekonomistai vidutiniškai prognozavo 1,2% kritimą. Bendras Kinijos prekybos balanso perviršis siekė 32,64 mlrd. USD. Vasarį šis rodiklis sudarė vos 4,12 mlrd. USD.

Italijos mokėjimų bendrovė Nexi įvykdė pirminį viešąjį akcijų siūlymą (IPO) ir išplatino akcijų už 1,3 mlrd. EUR. Šiais metais tai didžiausias IPO Europoje. Akcijos kaina  nustatyta ties 9 EUR riba. Prekyba akcijomis Milano biržoje prasidės pirmadienį. Nexi yra viena didžiausių mokėjimų paslaugų tiekėjų Italijoje. Praėjusiais metais bendrovės pajamos siekė 942 mln. EUR, o EBITDA sudarė 419 mln. EUR. Vertinant 9 EUR IPO kainą, bendrovės rinkos kapitalizacija siekia 5,7 mlrd. EUR.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu