Savaitės finansų rinkų įvykių apžvalga (02.11 – 02.15)

2019-02-15

Šią savaitę ir toliau tęsėsi JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos nesutarimų. JAV iždo sekretorius S. Mnuchinas savo Twitter paskyroje keletą dienų trukusias jo ir kitų aukšto rango Kinijos pareigūnų derybas Pekine pavadino produktyviomis, tačiau kol kas galutinio susitarimo teks palaukti. Derybos bus tęsiamos toliau. Rinkos dalyviai laukia aukščiausio rango pareigūnų, t.y. D. Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo, tiesa, apie tokio susitikimo planus kol kas nėra skelbiama. Kinijos prezidentas tik pranešė, jog derybos kitą savaitę toliau vyks Vašingtone. Jau kovo 2 dieną turėtų baigtis terminas iki kurio buvo nukeltas 200 mlrd. USD vertės tarifų Kinijos į JAV importuojamoms prekėms. D. Trumpas užsiminė, kad tarifų įvedimas galėtų būti atidėtas, jeigu derybos ir toliau vyks sėkmingai.

Bloomberg News šią savaitę pranešė, jog dvi didelės Kinijos bendrovės šį mėnesį neįvykdė savo skolinių įsipareigojimų išleistų obligacijų savininkams. Tarp jų atsidūrė atsinaujinančios energetikos ir nekilnojamo turto investicinė kompanija China Minsheng. Jos skola praėjusių metų birželio 30 d. siekė 232 mlrd. CNY (apie 34,3 mlrd. USD). Jei įmonė neįvykdytų savo įsipareigojimų, tai būtų vienas iš didžiausių nemokumo atvejų tarp Kinijos bendrovių.

Nuvylė paskelbti Jungtinės Karalystės makroekonominiai duomenys. Šalies statistikos departamentas pranešė, jog šalies ekonomika praėjusiais metais augo lėčiausiai nuo 2012 metų. BVP augimas, lyginant su 2017 metais, siekė vos 1,4%. Ekonomika stipriai sulėtino apsukas per paskutinį ketvirtį, kuomet augimas siekė tik 0,7%. Tokiam rezultatui daugiausiai įtakos turėjo kritusios investicijų apimtys. Jos buvo 0,9% mažesnės nei 2017 metais. Tai prasčiausias rezultatas nuo 2009 metų. Prie to labiausiai prisidėjo Brexit.

JAV mažmeninė prekyba krito labiausiai nuo pat 2009 metų rugsėjo. Praėjusių metų gruodžio mėnesį mažmenininkų pardavimų apimtys, lyginant su lapkričiu, smuko net 1,2%. Buvo prognozuotas 0,1% sieksiantis augimas. Per atitinkamą laikotarpį JAV augo tik automobilių ir statybinių medžiagų pardavimai. Mažmeniniai pardavimai internetu gruodį sumažėjo net 3,9%, t.y. labiausiai nuo pat 2008 metų lapkričio. Degalų pardavimai smuko 5,1%, arba labiausiai nuo pat 2016 metų vasario, tuo tarpu automobilių pakilo 1%, kai mėnesį prieš tai ūgtelėjo 0,7%. Sveikatos ir asmeninės priežiūros parduotuvių pardavimai smuko 2%, arba labiausiai nuo pat 2016 metų spalio mėnesio. Sporto prekių, hobio, muzikos instrumentų ir knygų pardavimai krito 4,9%, arba labiausiai nuo 2008 metų rugsėjo.

Japonijos, trečios pagal dydį pasaulio ekonomikos, BVP per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2017 metais, paaugo 1,4%. Ekonomistai prognozavo 0,1% lėtesnį augimą. Privatus vartojimas, kuris sudaro 60% šio rodiklio, augo 0,6% tempu. Tuo tarpu investicijų apimtys didėjo net 2,4%. Prie to prisidėjo ir vasarą Japoniją krėtusios stichinės nelaimės, po kurių reikėjo atstatyti infrastruktūra, namus ir t.t. Eksporto apimtys krito 0,3% dėl metų pabaigoje lėtėjusio Kinijos ekonomikos augimo.

Eurostat šią savaitę paskelbė ir išankstinius euro zonos BVP duomenis. Regiono ekonomika paskutinį praėjusių metų ketvirtį, lyginant su trečiu, augo 0,2%. Tai atitiko ekonomistų prognozes. Per atitinkamą laikotarpį didžiausias augimas tarp regiono valstybių buvo fiksuotas Lietuvoje (+1,6%), mažiausias Italijoje (-0,2%). Vokietijoje, didžiausioje regiono ekonomikoje, ekonomika praėjusį ketvirtį augo 0%. Bendrai per praėjusius metus euro zonos BVP augo 1,8% o Europos Sąjungos – 1,9%. Prancūzijos ekonomikos prieaugis išliko stabilus ir siekė 0,3%, o metinis sulėtėjo nuo 1.3 iki 0,9%. Tuo tarpu Italijos BVP smuktelėjo antrą ketvirtį iš eilės, t.y. šįkart 0.2%.

Brango Prancūzų padangų gamintojos Michelin vertybiniai popieriai. Bendrovės rezultatai pranoko lūkesčius. Praėjusių metų pajamos augo 0,3% ir siekė 22,03 mlrd. EUR, o veiklos pelnas didėjo 1,2% iki 2,78 mlrd. EUR. Analitikai prognozavo 2,68 mlrd. EUR pelno ir 21,74 mlrd. EUR pajamų. Michelin taip pat paskelbė, jog šių metų rezultatai turėtų augti ir būti geresni nei praėjusiais metais. Tokia žinutė patiko analitikams. Investicinė bendrovės Jefferies ir Citigroup paliko savo rekomendacijas kompanijos akcijų atžvilgiu ties „pirkti“. Per paskutinius dvylika mėnesių kompanijos akcijos buvo nuvertėjusios apie 20% dėl lėtėjančios automobilių rinkos nuogąstavimų.

Antros pagal dydį pasaulyje alaus gamintojos Heineken. veiklos pelnas augo 6,4% tempu ir pasiekė 3,89 mlrd. EUR. Pajamos didėjo 3,9% ir sudarė 22,47 mlrd. EUR. Heineken prekės ženklo alaus pardavimai augo 7,7%, t.y. labiausiai per pastarąjį dešimtmetį. Prie to prisidėjo ir nealkoholinio alaus pardavimai. Bendrovės vadovas J. F. Boxemeetis džiaugėsi kompanijos rezultatų augimu bei paskelbė, jog prognozuoja, kad šiais metais augimas turėtų išlikti panašus į praėjusius.

Praėjusią savaitę JAV naftos išaugo 3,6 mln. barelių. Tai daugiau nei prognozavo analitikai, kurie tikėjosi 2,1 mln. barelių augimo.  Tiesa, kiek mažiau nei prognozuota išaugo benzino atsargos, kurios didėjo 408 tūkst. barelių. OPEC organizacija paskelbė, jog kad jai priklausančios šalys sausio mėnesį sumažino naftos gavybos apimtis 800 tūkst. barelių per dieną (b.p.d) iki 30,81 mln. b.p.d. Rinkos dalyvius sentimentus taip pat veikė S. Arabijos energetikos ministras K. al-Falihas, kuris savo ruožtu pranešė, jog jo šalis kovo mėnesį išpumpuos tik 9,8 mln. b.pd., t.y. daugiau nei 500 tūkst. mažiau nei buvo sutarta gruodžio mėnesį OPEC ir Rusijos bei kitų kartelio sąjungininkių susitikimo metu.  Tiesa, nepaisant mažinamos naftos gavybos rinkos analitikai teigia, kad naftos pasiūla išliks pakankama.

Praėjusio ketvirčio rezultatus paskelbė ir Nvidia. Rezultatai pranoko lūkesčius. Nvidia pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 0,80 USD. Nors tai gerokai mažiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais, analitikų prognozė siekė vos 0,62 USD. Pajamos sudarė 2,21 mlrd. USD. Kompanija šiems metams prognozuoja panašias pajamas į praėjusius metus, jos turėtų siekti 11,72 mlrd. USD. Tai taip pat geriau nei prognozavo analitikai. Per praėjusius tris mėnesius iki vakar dienos Nvidia akcijos buvo kritusios daugiau nei 20%. Iš 37 kompaniją sekančių analitikų, 10 rekomendacija yra „pirkti“, 15 – „pralenks rinką‘, 11 – „laikyti“, 1 – „nepralenks rinkos“.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.
Jums taip pat gali būti įdomu