Rinkų apžvalga 2023-04-04

2023-04-04

Pagrindiniai JAV indeksai šiuo metu kyla – Dow Jones 0,9 proc., S&P 500 0,26 proc. Nasdaq 100 0,4 proc. i Rusell 2000 0,4 proc. Investuotojai iš naujo vertina pinigų politikos perspektyvas prieš naujus ekonomikos duomenis, kurie pasirodys po JAV rinkos atidarymo, t.y. sukurtų JAV darbo vietų skaičius ir gamybos užsakymai. Dėl vakar smarkiai pasididėjusios naftos kainos energetikos įmonių akcijos nors ir nežymiai tačiau vis kyla aukštyn.

Tuo tarpu pasirodė kiek daugiau informacijos dėl Microsoft, kuri jau kurį laiką susiduria antimonopolinėmis problemomis, o viena jų pagrindinių 69 mlrd. USD vertės sandoris įsigyti Activision Blizzard. Pastaruoju metu šio sandorio perspektyvos pradeda atrodyti pozityvesnės. Taip pat Microsoft technologijų milžinė paraleliai nagrinėjo ir Europos skundus. Dar 2022 metais trys atskiros Europoje įsikūrusios debesų kompiuterijos bendrovės pateikė skundus prieš Microsoft, teigdamos, kad dėl bendrovės verslo praktikos klientams sunku naudotis konkurento paslaugomis. Net „Google pasvėrė šį klausimą, teigdama, kad Europos reguliavimo institucijos nepakankamai atidžiai tikrina Microsoft veiklą. Google kritikavo Microsoft už tai, kad jie tariamai išpirko įmones, kurios teikė jiems skundus. Visgi, rinkoje pasirodė informacijos, kad Microsoft šiuo metu yra labai arti taikos sutarties su kai kuriomis bendrovėmis, kurios pateikė skundus reguliavimo institucijai. Oficialus pranešimas dar nepaskelbtas, tačiau tikimasi, kad artimiausiu metu bus patvirtinantis ir atskleidžiantis platesnes detales. Nuo metų pradžios Microsoft akcijos kilo beveik 20 proc., visgi, iki visų laikų aukštumų liko kilti maždaug apie 19 proc.

Senojo žemyno pagrindiniai indeksai taip pat juda aukštyn nors ir nebūta didesnių ekonominių naujienų. Stoxx 600 0,7 proc., Stoxx 50 0,82 proc.. Išskyrus Jungtinės karalystės indeksas FTSE 100 šiandieną kiek traukiasi 0,2 proc.

Tuo tarpu, vis dažniau užsimenama iš pinigų politikos formuotojų atstovų apie pinigų politikos galima švelninimą artimiausiu metu. Šiuo atveju šiandieną tai paminėjo Jungtinės Karalystės centrinio banko atstovė S. Tenreyro minėdama, kad BoE tikriausiai turės pradėti mažinti palūkanų normas anksčiau nei manyta prieš tai, nes pastaruosius mėnesius didino palūkanas neatsižvelgiant į tai, kad infliacija po truputėli pradėjo rodyti atsitraukimo ženklus. Visgi, net ir po tokių pasisakymų vienintelis JK indeksas FTSE 100 po kol kas nežymiai juda žemyn. Paskutiniais duomenimis JK infliacija siekė 10,4 proc., o palūkanų norma pakelta iki 4,25 proc. Investuotojai šiuo metu tikisi 75 proc. tikimybe, kad BoE gegužę padidins palūkanų normą dar 0,25 proc.

Šiandieną dar buvo paskelbti Gamintojų kainų indeksas euro zonoje. Šių metų vasarį jis toliau traukėsi iki 13,2 proc., palyginti su 15,1 proc. sausio mėnesį. Skelbtas rodiklis taip pat buvo žemiausias nuo 2021 m. liepos mėn. Tam įtakos turėjo energijos, tarpinių prekių ir ilgalaikio vartojimo mažėjimas. Tuo tarpu gamintojų kainos per mėnesį sumažėjo 0,5 procento ir tai daugiau nei prognozavo analitikai 0,3 procento.

Europos gamintojų kainų indeksas metiniai pokyčiai. Šaltinis: tradingeconomics.com

Paskelbtas ir Vokietijos prekybos balansas. Vasarį Vokietijos prekybos balansas buvo perteklinis ir sudarė 16 mlrd. eurų. Jis išliko nedaug pakitęs lyginti su praėjusiu mėnesiu, tačiau mažesnis nei tikėjosi analitikai. Vis dėlto tai buvo didžiausias prekybos perteklius nuo 2021 m. liepos mėn., nes eksportas išaugo labiausiai per 10 mėnesių iki rekordinio lygio. Eksportas, palyginti su praėjusiu mėnesiu, padidėjo 4 procentais iki rekordinio 136,7 mlrd. Pardavimai į ES išaugo 2 proc., o į ES nepriklausančias šalis 6,6 proc. – JAV (9,4 proc.), Kiniją (10,2 proc.), JK (2,5 proc.). Tuo tarpu importas išaugo 4,6 proc.

Vokietijos prekybos balansas. Šaltinis: tradingeconomics.com

Investicinio portfelio formavimas

Siūlome sudalyvauti viename iš mūsų nemokamų video seminarų „INVESTICINIO PORTFELIO FORMAVIMAS“. Registraciją ir platesnę informaciją apie seminarą rasite čia.

Domitės investavimu ir susiduriate su klausimais formuojant asmeninį investicinį portfelį? Myriad capital supažindins su Interactive Brokers investavimo platforma – Trader Workstation (TWS), kurios pagalba galima susikurti savo pageidaujamą finansinių priemonių rinkinį.

Seminaro metu bus daromas video įrašas, kuris pasieks užsiregistravusius sekančią dieną. Seminarai organizuojami nuotoliniu būdu ir yra nemokami. Būtina išankstinė registracija. Būtina išankstinė registracija, kurią rasite čia.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu