JAV rinkų priešprekybinė apžvalga 2018-11-13

2018-11-13

Investuotojams pozityvumo suteikė pranešimai dėl Kinijos ir JAV derybų. Pastarosios šalies akcijų indeksų ateities sandoriai šoktelėjo į viršų.

Tiesa, vakar JAV indeksai stiprokai krito žemyn. Stipriausiai nuosmukis buvo jaučiamas tarp technologijų sektoriaus. Apple ir Amazon vertybinių popierių kainų pokyčiai siekė beveik po 5%. JAV banko JP Morgan analitikai sumažino Apple tikslinę kainą jau antrą kartą šį mėnesį. Šį kartą ji sumažinta iki 266 USD. Tiesa, rekomendacija „pralenks rinką“ buvo palikta. Kaip vienos iš pagrindinių tikslinės kainos sumažinimo priežasčių buvo įvardintos: prastėjanti ekonominė situacija besivystančiose rinkose ir brangstantis doleris, kuris didina iPhone kainą būtent vietinėse šalyse. To pasekoje mažėja ir jų pardavimai. Šiandien priešprekybinėje sesijoje akcijos yra linkusios brangti. Tam įtakos turi pasirodę pranešimai dėl prekybos nesutarimų tarp Kinijos ir JAV. Paskelbta, jog JAV iždo sekretorius S. Mnuchinas su Kinijos vice premjeru L. He tęsia derybas ir diskutuoja apie susitarimą, kuris padėtų išspręsti dabartinius prekybos nesutarimus. Rinkos dalyviai tokias diskusijas vertina pozityviai. Jau šio mėnesio gale laukia svarbus susitikimas tarp D. Trumpo ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo. Po jo turėtų galutinai paaiškėti ar artėjama prie abiejų valstybių susitarimo.

Prekyba Azijoje šiandien stiprokai bangavo. Regiono indeksai nerado bendros krypties. Stipus išsipardavimas įvyko Japonijoje. Pagrindinis šalies akcijų indeksas krito daugiau nei 2%. Po vakarykščio Apple akcijų kritimo pigo kompanijos iPhone dalių tiekėjų akcijos. Tarp jų išsiskyrė elektronikos gamintojos TDK ir Murata. Tuo tarpu vienos didžiausios šalies technologijų kompanijos SoftBank vertybiniai popieriai brango. Kompanija pranešė, jog planuoja įgyvendinti savo mobiliųjų telekomunikacijų padalinio viešąjį pirminį akcijų platinimą (IPO). Pasak kompanijos, už akciją platinimo metu galėtų būti prašoma 1 500 JPY (apie 13 USD). Esant tokiai kainai bendra padalinio vertė siektų 7,2 trln. JPY (apie 63 mlrd. USD). Planuojama, kad akcijomis prekyba turėtų prasidėt jau gruodžio 19 dieną Tokijo akcijų biržoje. Kinijos indeksai šiandien šoktelėjo į viršų. Šanchajuje akcijos bendrai brango netoli 1%. Tiesa, ir čia pigo daugelio Apple tiekėjų akcijos.

Europoje akcijos šiandien yra labiau linkusios brangti. Tiesa, pokyčiai kol kas nėra pernelyg dideli. Jungtinė Karalystė paskelbė keletą darbo rinkos rodiklių. Šalies nedarbo lygis liepos – rugsėjo mėn. laikotarpiu siekė 4,1%. Tai 0,1% daugiau nei tikėtasi. Per minimą laikotarpį, lyginant su praėjusiais metais, vidutinė alga augo 3%. Tai atitiko analitikų prognozes. Brangsta svaras. Pasirodė pranešimai, kad jau artimiausiu metu gali būti pasiektas susitarimas dėl Brexit. Tą patvirtino ministrės pirmininkės pavaduotojas D. Lidingtonas. Vokietijoje paskelbtas ZEW instituto pasitikėjimo ekonomika indeksas. Jo reikšmė šį mėnesį išliko beveik nepakitusi nuo spalio ir yra neigiama. Apklaustų verslo atstovių ateities lūkesčiai išlieka pesimistiniai, o indekso rezultatas yra gerokai žemiau jo istorinio vidurkio. Tai signalizuoja apie ir galimai toliau lėtėsiantį bendrą Europos ekonomikos augimo tempą. Šiandien Italijos valdžia iki vidurnakčio Europos Komisijai turi pateikti pataisytą siūlymą dėl šalies biudžeto. Jeigu abiem pusėms nepavyks susitarti, galima tikėtis griežtesnių veiksmų iš Europos Komisijos pusės.

Nafta ir toliau pinga. WTI tipo naftos kaina krenta jau 12 prekybos sesiją iš eilės. Tam nepadeda ir S. Arabija, kuri pranešė, jog sumažins gamybos apimtis. Vakar D. Trumpas paskelbė, jog atsižvelgiant į dabartinę naftos pasiūlą jos kaina turėtų būti dar žemesnė. Tuo tarpu itin stipriai brangsta gamtinės dujos. Gruodžio mėnesio ateities sandorio kaina šiandien šoktelėjo daugiau nei 6% ir pasiekė pastarųjų keturių metų aukštumas. Pagrindinės to priežastys – sudėtinga situacija su žaliavos pasiūla ir prognozuojami šali orai JAV.

Šiandien JAV svarbių makroekonomikos rodiklių skelbti nėra numatyta. Rytoj bus skelbiami svarbūs JAV ir JK infliacijos duomenys. Taip pat galėsime įvertinti euro zonos ir Vokietijos išankstinius BVP rodiklius. Ketvirtadienį JK ir JAV paviešins mažmenininkų pardavimų rezultatus. Pastaroji taip pat skelbs Niujorko ir Filadelfijos gamybos sektorių indeksus, bedarbių paraiškas ir naftos atsargų pokytį. Galiausiai savaitės pabaigoje bus įdomu įvertinti galutinius euro zonos infliacijos duomenis.

 

Jums taip pat gali būti įdomu