JAV rinkų priešprekybinė apžvalga 2018-09-25

2018-09-25

JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas kyla į viršų. Investuotojai laukia šiandien skelbiamų Nike rezultatų ir toliau dairosi šalies akcijų indeksų rekordų.

Vakarykštė prekybos sesija JAV buvo pakankamai permaininga. Dow Jones krito beveik 0,7%, S&P 500 – perpus mažiau, o daugiausiai iš technologijų bendrovių sudarytas Nasdaq sugebėjo užfiksuoti nežymų prieaugį. Šiandienos priešprekybinėje sesijoje pinga socialinio tinklo Facebook akcijos. Paskelbta, jog bendrovei priklausantį kitą socialinį tinklą Instagram palieka jo įkūrėjai K. Systromas ir M. Kriegeris. Facebook įsigijo Instagram 2012 metais už 1 mlrd. USD. Prabangos prekių gamintoja Micheal Kors pranešė, jog už 2,35 mlrd. USD įsigys Italijos mados namus Gianni Versace. Įdomu, jog net 20% Versace akcijų paketas priklauso privataus kapitalo firmai Blackstone Group, kuri prieš keletą savaičių paskelbė apie investicijas Baltijos šalyse. Micheal Kors akcijos po vakarykščio stiproko kritimo ir toliau pinga. Stipriu brangimu išsiskiria drabužių mažmenininkės Ascena Retail Group akcijos. Bendrovės paskelbti rezultatai pranoko analitikų lūkesčius. Pajamos augo iki 1,77 mlrd. USD, o pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 0,07 USD. Šiandien taip pat galėsime įvertinti svarbų šio mėnesio Conference Board rengiamą JAV vartotojų pasitikėjimo indeksą. Taip pat savo praėjusio ketvirčio rezultatus skelbs Nike. Analitikai prognozuoja, jog pelnas, tenkantis vienai akcijai turėtų siekti 0,62 USD, o pajamos – 9,9 mlrd. USD. Rytoj daugiausiai dėmesio bus sutelkta į FED, kuris spręs dėl palūkanų didinimo. Rinkos dalyviai beveik neabejoja, kad palūkanos bus pakeltos iki 2 – 2,25% lygio.

Azijos rinkose šiandien buvo jaučiamos kiek geresnės nuotaikos nei vakar. Tiesa, kai kuriose šalyse, pvz. P. Korėjoje ir šiandien dėl švenčių akcijų biržos buvo uždarytos. Vietiniams investuotojams ilsintis, JAV ir P. Korėjai vakar Niujorke pavyko pasiekti prekybos susitarimo, kuris yra žinomas pavadinimu KORUS, sąlygų atnaujinimą. Buvo susitarta dėl palengvintų eksporto į P. Korėją sąlygų JAV automobilių gamintojams. Tuo tarpu P. Korėja bus atleista nuo JAV įvestų 25% tarifų į šalį įvežamam plienui. Tiesa, plieno importą į JAV ši šalis turės sumažinti apie 30% nuo dabartinio importuojamo kiekio. P. Korėja yra šešta didžiausia JAV prekybos partnerė, kuri 2016 metais su JAV turėjo 27 mlrd. USD prekybos balanso perviršį. Tai ir užkliuvo D. Trumpui, kuris šia pakoreguota sutartimi nori sulyginti prekybos balansą tarp abiejų šalių. Tiesa, analitikų vertinimu, sutarties pakeitimus sunku vadinti “revoliuciniais”. Tai iš esmės tas pats susitarimas, tik su keliais nedideliais pataisymais. Nors palengvintos sąlygos JAV automobilių gamintojams ir galėtų suteikti jiems pranašumą, tačiau amerikiečių automobiliai tiesiog nėra populiarūs tarp P. Korėjos gyventojų. Tuo tarpu korėjiečių gaminamos transporto priemonės yra labai paklausios JAV. Šiandien prasideda ir oficialios derybos dėl prekybos santykių tarp JAV ir Japonijos. Rytoj D. Trumpas planuoja susitikti ir su pačiu Japonijos ministru pirmininku S. Abe.

Europos investuotojai šiandien yra nusiteikę pakankamai pozityviai. Pagrindinis regiono indeksai kol kas žaliuoja. Stipriausiai akcijos brangsta Italijoje. Į viršų kyla energetikos sektoriaus bendrovių vertybinių popierių kainos. Jau šį ketvirtadienį šios šalies valdžia planuoja pristatyti naująjį biudžetą, kuriame turėtų būti numatytos ir tolimesnės šalies finansų augimo prognozės. Daugiausiai klausimų kelia rinkimus laimėjusių partijų pažadai didinti valstybės išlaidas, kurios galimai dar labiau išaugintų Italijos biudžeto deficitą. Italijos finansų ministras G. Tria teigė, jog deficitas neturėtų viršyti 1,8% nuo BVP, tuo tarpu valdančiosios koalicijos partijų atstovai siūlo, jog būtų leidžiama viršyti ir visus 2%. Šveicarijos farmacijos bendrovė Novartis pranešė, jog planuoja 2 tūkst. planuoja sumažinti darbuotojų skaičių. Didžioji dalis darbuotojų turėtų būti atleisti pačioje Šveicarijoje.

Nafta ir toliau brangsta. WTI tipo naftos kaina perkopė 72 USD už barelį ribą, Brent – 81 USD. Pastarosios kaina pasiekė pastarųjų keturių metų aukštumas. Vakar Irano prezidentas H. Rouhanis, viešintis Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke, teigė, jog JAV nepavyks sumažinti jo šalies naftos eksporto iki nulio. Jis taip pat pranešė, jog neplanuoja susitikti su D. Trumpu Niujorke, nors JAV prezidentas ir pristatys pranešimą vykstančioje Asamblėjoje. Irano naftos eksporto apimtys nuo balandžio mėnesio iki rugpjūčio jau nukrito daugiau nei 500 tūkst. barelių per dieną. Šiandien taip pat galėsime įvertinti Amerikos degalų instituto prognozę dėl praėjusios savaitės JAV naftos atsargų pokyčių. Nepaisant rytojaus FED sprendimo dėl palūkanų didinimo doleris ir toliau krenta žemyn. DXY indeksas, kuris vertina dolerio kursą prieš šešias kitas pagrindines pasaulio valiutas, priartėjo prie 94 punktų ribos. Smunkantis doleris mažiau spaudžia ir žaliavų kainas. Brangsta daugelis metalų.

Šiandien bus paviešintas JAV Conference Board vartotojų pasitikėjimo indeksas. Rytoj daugiausiai dėmesio sulauks FED bankas, kuris priims sprendimą dėl palūkanų didinimo. Tą patį darys ir kolegos iš N. Zelandijos. Taip pat galėsime įvertinti naujų namų pardavimus ir JAV naftos atsargų pokyčius. Ketvirtadienį  JAV bus skelbiamas galutinis BVP rodiklis, ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai ir bedarbių paraiškos. Galiausiai savaitės pabaigoje pasirodys išties nemažai makroekonomikos rodiklių: Vokietijos mažmenininkų pardavimai ir nedarbo lygis, išankstiniai euro zonos infliacijos duomenys, Jungtinės Karalystės prekybos balansas ir galutinis BVP, JAV vartotojų kainų, asmeninių išlaidų bei pajamų pokyčiai. Taip pat Čikagos pirkimų vadybininkų ir patikslintas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksai.

Jums taip pat gali būti įdomu