JAV rinkų priešprekybinė apžvalga 2018-07-18

2018-07-18

JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas nerodo didelių pokyčių. Investuotojų akiratyje šalies įmonių skelbiami praėjusio ketvirčio rezultatai.

Vakar JAV indeksai kilo į viršų. Dow Jones ketvirtą sesiją iš eilės fiksavo teigiamą pokytį, o didžiausią prieaugį rodęs Nasdaq dar kartą užsidarė rekordinėse aukštumose. Vakar FED vadovas J. Powellas šalies Senate pristatė pusmetinę ataskaitą. Pasak jo, geriausia išeitis šiuo metu yra toliau tikslingai ir nuosaikiai palengva didinti palūkanų normas, kurios keliamos turėtų būti kartą per ketvirtį. J. Powellas džiaugėsi itin gera darbo rinkos būkle, tiesa, atkreipė dėmesį į šiuo metu daugiausiai nerimo ir nežinios keliančius prekybos nesutarimus, kurie kol kas neaišku, kokią įtaką galėtų padaryti ekonomikos augimo perspektyvoms.  D. Trumpas taip pat atsidūrė dėmesio centre. Susitikimo su V. Putino metu teigęs, jog Rusija nesikišo į JAV prezidento rinkimus ir taip sukėlęs itin didelę pasipiktinimo bangą JAV, šiandien aiškino, jog norėjo pasakyti visai ką kitą, o jo ištarti žodžiai buvo ne taip išgirsti ir suprasti. Investuotojai toliau vertina įmonių skelbiamus praėjusio ketvirčio rezultatus. Šiandien jais pasidalins tokios įmonės kaip IBM, American Express, Morgan Stanley, eBay ir t.t. Taip pat galėsime įvertinti atnaujintus JAV NT rinkos duomenis. Pasirodė pranešimai, kad Europos Sąjunga planuoja skirti iki šiol didžiausią apie 5 mlrd. USD siekiančią baudą. ES tiria, ar Google naudojosi ir piktnaudžiavo Android operacinės sistemos dominuojančia padėtimi, siekiant reklamuoti bendrovės programėles ir paslaugas. Daugiau nei 80% išmaniųjų pasaulio telefonų naudoja būtent šią programinę įrangą. Priešprekybinėje sesijoje Alphabet akcijos nežymiai krenta.

Kaip ir įprasta, Azijos investuotojų nuotaikos šiandien buvo permainingos. Didžiųjų regiono valstybių indeksai nerado bendros krypties. Japonijos Nikkei 225 fiksavo kiek didesnį nei 0,4% prieaugį. Prie augimo kiek prisidėjo kritęs jenos kursas, kuris yra palankus šalies eksporto bendrovėms. Stipriausiai brango automobilių gamintojų ir technologijų kompanijų akcijos. Tuo tarpu Kinijoje šiandien situacija buvo priešinga. Šalies akcijos pigo, tiesa, nuosmukis nebuvo pernelyg didelis. Raudonai nusidažęs buvo ir pagrindinis P. Korėjos indeksas Kospi. Kaip skelbia žiniasklaidos bendrovė Dow Jones Newswires, P. Korėja prognozuoja, kad bendras šių metų šalies ekonomikos augimas sieks 2,9%, kuomet 2017 metais jis siekė 3,1%. Tam daugiausiai įtakos turės mažėjanti šalies darbo rinka ir kritusi P. Korėjoje gaminamų automobilių ir laivų paklausa užsienio šalyse.

Iš ryto nerodę aiškios krypties Europos indeksai vis labiau krypsta į viršų. Brangstančios Vokietijos ir Jungtinės Karalystės akcijos – regiono priešakyje, tiesa, Italijoje yra jaučiamas nedidelis nuosmukis. Stipriausiai atrodo technologijų sektoriaus bendrovių akcijos. Nuvylė pasirodę JK infliacijos duomenys. Birželio mėnesį infliacijos augimas šalyje, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 2,4%. Tai yra 0,2% mažiau nei prognozavo ekonomistai. Didėjusias energetikos produktų kainas atsvėrė labiausiai pigę drabužiai ir kompiuteriniai žaidimai. Tuo tarpu galutinis euro zonos praėjusio mėnesio infliacijos lygis, kaip ir tikėtasi, siekė 2%. Šiandien taip pat neblogos nuotaikos vyrauja tarp automobilių gamintojų. Pasirodė pranešimai, kad Europos Komisijos prezidentas J. C. Junckeris liepos 25 dieną susitiks su D. Trumpu Vašingtone aptarti įtemptus prekybos santykius tarp JAV ir ES. Neabejojama, kad bus diskutuojama ir apie automobilių tarifus.

Nafta pinga, tiesa, vakar WTI kaina kiek atšoko ir laikosi aukščiau 67 USD už barelį ribos. Vakar Amerikos degalų institutas nustebino paskelbęs, kad prognozuoja, jog praėjusios savaitės JAV naftos atsargos bus padidėjusios 0,6 mln. barelių. Kiti analitikai tikisi 3,4 mln. mažėjusių atsargų. 17 val. bus paskelbta oficiali statistika. Po J. Powello pranešimo į viršų stiprokai šovė doleris. DXY indeksas viršijo svarbią 95 punktų ribą ir toliau slenka aukštyn. Euras ir svaro kursai atvirkščiai krenta. Aukso ir sidabro kainos taip pat nusidažiusios raudonai. Pastarasis metalas išsiskiria stiproku kritimu. Sidabro kaina krito žemiau psichologiškai svarbios 15,5 USD už unciją ribos ir pasiekė pastarųjų metų žemumas. Šiandien FED vadovas J. Powellas ataskaitą pristatys JAV Finansinių paslaugų komitetui Vašingtone, tad galima tikėtis ir tolimesnio dolerio brangimo. Į viršų stipriai šovė bitkoino kaina, kuri viršijo ir 7 400 USD ribą. Viena iš priežasčių – naujasis investicinio banko Goldman Sachs vadovas D. Solomonas, kuris pripažino, kad banke bus įkurtas prekybos kriptovaliutomis skyrius.

Šiandien pasirodys JAV NT rinkos rodikliai bei naftos atsargos. Rytoj galėsime įvertinti JK mažmenininkų pardavimus, JAV bedarbių paraiškas bei Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą. Savaitės pabaigoje svarbių makroekonominių rodiklių kol kas skelbti nėra numatyta.

Jums taip pat gali būti įdomu