Savaitės rinkų apžvalga (11.21 – 11.25)

2022-11-27

JAV

Praėjusią savaitę pagrindiniai JAV indeksai nežymiai kilo nors ir praėjusi savaitė investuotojams buvo kiek trumpesnė dėl Padėkos dienos. Ekonominių rodiklių praėjusią savaitę nebuvo daug todėl investuotojų akys buvo nukreiptos į FED paviešintą lapkričio mėn. susitikimo protokolą. Iš jo matyti, kad ne visi Federalinio atvirosios rinkos komiteto (FOMC) nariai pritarė centrinio banko vadovo minčiai, kad galutinė palūkanų norma, kuri nusistovės baigus didinimo ciklą, bus didesnė, negu anksčiau manyta. Taip pat FED ekonomistai prognozavo, kad 2023 m. recesijos JAV tikimybė siekia apie 50 proc. Didžiausią įtaką tam turi lėtėjantis vartojimas dėl aukštų palūkanų normų.

Tuo tarpu S&P 500 indekso reikšmės pokyčio prognoze pasidalino JAV investicinio banko Morgan Stanley vyr. investicijų strategas M. Wilson, kuris šios „meškų rinkos“ metu jau spėjo pateikti nemažai išsipildžiusių prognozių. M. Wilson prognozuoja, kad S&P 500 pirmą kitų metų ketvirtį kris į 3000 – 3300 punktų lygį, o metų pabaigoje atšoks iki 3900 punktų ribos. Toks nuosmukis reikštų naujas šios rinkos indekso žemumas. Žemiausią lygį S&P 500 šiais metais buvo pasiekęs spalio 13 dieną, kai išpardavimas rinkose indekso reikšmė „nusmukdė“ į 3373 punktų lygį. Vakar indeksas sesiją užbaigę registruodamas 3949 punktus. Pagal M. Wilson prognozę, tai reikštų, jog iki pirmo ketvirčio pabaigos galimai sulauksime dar 16 – 24% nuosmukio nuo dabartinės S&P 500 reikšmės. Morgan Stanley stratego vertinimu, iki metų pabaigos pagrindinis JAV akcijų indeksas dar turi erdvės kilti bent iki 4150 ar daugiau punktų lygio. 200-ies dienų slankiojo vidurkio reikšmė šiuo metu siekia 3639 punkto. Dar vieną išsipardavimą rinkose turėtų sukelti blogėsiantys kompanijų finansiniai rezultatai. Pasak Morgan Stanley, kad S&P 500 bendra EPS (pelno akcijai) metinė prognozė galimai susitrauks 15 – 20%

JAV Įmonės

Ketvirčio rezultatus ir prognozes paskelbė video konferencijų platforma Zoom Video Communications. Prognozės nuvylė investuotojus, akcijos šiandien stipriau pigo. Bendrovė vis dar augino ketvirčio pajamas, tačiau augimo tempas toliau lėtėja . Zoom per praėjusį ketvirtį, sugeneravo 1,10 mlrd. USD pardavimus, t.y. 5% daugiau nei prieš metus. Tai atitiko analitikų prognozes. Pelnas akcijai per metus sumažėjo 0,04 USD ir sudarė 1,07 USD. Buvo prognozuojama 0,83 USD. Zoom prognozuoja, kad šių metų pardavimai sieks 4,37 – 1,09 mlrd. USD, o pakoreguotas pelnas akcijai sudarys 3,91 – 3,94 USD. Ketvirto ketvirčio pajamos turėtų siekti 1,1 mlrd. USD, o EPS – 0,75 – 0,78. Prieš paskelbiant bendrovės prognozes, analitikai prognozavo, kad pajamos sieks 1,1 mlrd. USD, o pelnas akcijai – 0,81 USD.

Kiek stipriau pigo video žaidimų kūrėjos Activision Blizzard akcijos. Skelbiama, jog Activision Blizzard perkanti Microsoft, tikėtina, kad nesulauks leidimo užbaigti sandorį. Pasak Politico, JAV prekybos komisija, kuria vertina šį sandorį, planuoja kreiptis į teismą dėl įsigijimo sandorio. Pasak komisijos, sandoris suteiks Microsoft nesąžiningą pranašumą video žaidimų rinkoje. Prieš sandorį itin agituoja ir pasisako viena pagrindinių konkurenčių Sony. Microsoft pagal sausio mėnesį pasiektą susitarimą su Activision Blizzard įsipareigojo sumokėti už bendrovės akcijas po 95 USD, bendrai visą įmonę vertinat 68,7 mlrd. USD.

Europa

Praėjusią savaitę gerą investuotojų nuotaiką toliau palaikė viltys, kad centriniai bankai sulėtins pinigų politikos griežtinimo tempą. Išplatintas ECB spalio mėn. susitikimo protokolas rodo, kad kai kurie centrinio banko pareigūnai pasisako už mažesnį palūkanų normų didinimą artimiausiame gruodžio mėn. posėdyje (spalį palūkanos padidintos 75 b.p.). Tuo tarpu Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus slaugos darbuotojai rengiasi didžiausiam streikui per pastaruosius 30 metų. Sprendimą streikuoti lėmė išaugusios pragyvenimo sąnaudos ir vyriausybės atsisakymas padidinti atlyginimus 5 proc. virš infliacijos tempo.

Europos ekonominiai rodikliai

Kaip ir JAV, Europoje pasirodė pirmieji infliacijos augimo tempo mažėjimo ženklai. Paskelbta, jog metinis Vokietijos gamintojų kainų indekso augimo tempas spalį siekė 34,5%, t.y. 7 proc. punkto mažiau nei prognozavo ekonomistai. Rugsėjį metinis indekso augimas buvo rekordinis ir sudarė net 45,8%. Praėjusį mėnesį energijos išteklių kainos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šoktelėjo 85,6%, kai rugsėjį atitinkamas augimo tempas siekė net 132,2%. Atmetus energetikos kainų pokyčių įtaką, gamintojų kainų indekso reikšmė per metus išaugo 13,7%. Lyginant pamėnesiui, t.y. spalį su rugsėjų, indekso reikšmė krito 4,2%, kai buvo tikimasi 0,9% sieksiančio augimo.

Remiantis paskelbtais patikslintais duomenimis, Vokietijoe ekonomika trečią ketvirtį, lyginant su antru, augo 0,4% tempu. Tai yra 0,1 proc. punkto daugiau nei indikavo preliminarūs duomenys. Lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, Vokietijos bendrasis vidaus produktas išaugo 1,2%. Antrą ketvirtį metinis BVP augimo tempas siekė 1,7%. Šalies gyventojų vartojimo apimtys, lyginant su antru ketvirčiu, išaugo 1%. Didėjo kompanijų investicijos į įrangą, tačiau smuko aktyvumas statybos šalies statybų sektoriuje, o eksporto augimo tempas buvo mažesnis nei importo. Pastarojo didėjimui, žinoma, daugiausiai įtakos turėjo aukštesnės importuojamų energijos išteklių kainos. Prognozuojama, kad šį ketvirtį turėtų būti registruotas Vokietijos BVP nuosmukis.

Paskelbta, jog S&P Global Eurozone PMI Composite Output indekso reikšmė, išankstiniais duomenimis, ūgtelėjo iki 47,8 punktų lygio, kai spalį siekė 47,3 punkto. Žemesnė nei 50 punktų riba toliau indikuoja apie ekonomikos susitraukimą. Gamybos aktyvumo nuosmukis krito mažiau nei spalį, o paslaugų sektoriuje situacija išlieka nepasikeitusi. Sektoriaus indekso reikšmė siekė 49,4 punkto, t.y. pastarųjų 17 mėnesių žemumos.

S&P Global Eurozone PMI indekso ir BVP pokyčiai. Šaltinis: S&P GLobal, Eurostat

Kitos rinkos

Turkijos centrinis bankas dar kartą sumažino bazines palūkanų normas. Jos šį kartą „nukirptos“ dar 150 bazinių punktų iki 9% lygio. Bankas indikavo apie pinigų politikos laisvinimo ciklo pabaigą ir atkreipė dėmesį į „padidėjusią infliacijos riziką dėl pasaulyje išaugusios paklausos“. Vakar užbaigtas palūkanų mažinimo ciklas Turkijoje buvo pradėtas rugpjūtį. Per jį bazinės palūkanos šalyje buvo sumažintos nuo 14% iki 9%. Tokios politikos centrinis bankas laikėsi, nepaisydamas itin aukštos infliacijos. Spalio mėnesį Turkijoje metinis vartotojų kainų indekso augimo tempas paspartėjo iki 85%, t.y. aukščiausio lygio nuo 1998 metų.

Investicinio portfelio formavimas

fxcm

Sūlome sudalyvauti viename iš mūsų nemokamų video seminarų „Investicinio portfelio formavimas“. Registraciją ir platesnę informaciją apie seminarą rasite čia.

Seminaras skirtas pardedantiesiems, kurie planuoja formuoti individualų investicinį portfelį, tačiau nežino kaip tai padaryti. Seminare bus paaiškinami visi etapai į ką būtina atsižvelgti formuojant investicinį portfelį ir atliekami praktiškai, kad dalyvis po seminaro pilnai mokėtų susiformuoti savo asmeninį portfelį. Taip pat, seminaro eigoje ir seminarui pasibaigus galėsite tiesiogiai bendrauti su finansų makleriu ir užduoti aktualius klausimus.

Seminaro metu bus daromas video įrašas, kuris pasieks užsiregistravusius sekančią dieną. Seminarai organizuojami nuotoliniu būdu ir yra nemokami. Būtina išankstinė registracija, kurią rasite čia.

Ekonominiai rodikliai

Laikas///////RodiklisRezultatasPrognozė///Ankstesnis
Pirmadienis//
09:00🟧Vokietijos spalio mėn. gamintojų kainų indeksas (mėn./mėn.)-4,2%0,9%2,3%
Antradienis//
17:00🟧Euro zonos lapkričio mėn. varotojų pasitikėjimo indeksas-24-21-28
17:00🟧JAV lapkričio mėn. Ričmondo gamybos sektoriaus indeksas -9-9-10
Trečiadienis//
03:00🟥N. Zelandijos centrinio banko sprendimas dėl palūkanų4,25%4,25%3,50%
11:00🟥Euro zonos lapkričio mėn. gamybos sektoriaus PMI indeksas47,346,246,4
11:00🟥Euro zonos lapkričio mėn. paslaugų sektoriaus PMI indeksas48,647,748,6
15:30🟧JAV spalio mėn. ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai (mėn./mėn.)1,0%0,2%0,4%
15:30🟧JAV naujų bedarbių paraiškos per praėjusią savaitę 240 tūkst.225 tūkst.222 tūkst.
17:00🟧JAV spalio mėn. naujų namų pardavimai (sumetinta, x12)632 tūkst.570 tūkst.603 tūkst.
17:30🟧JAV naftos atsargų pokyčiai per praėjusią savaitę (bareliais)-3,7 mln.-2,6 mln.-5,4 mln.
21:00🟥Praėjusio FED posėdžio ataskaita
Ketvirtadienis
Padėkos diena JAV – akcijų biržos uždarytos
11:00🟧Vokietijos lapkričio mėn. Ifo verslo pasitikėjimo indeksas86,385,084,3
14:30🟧Praėjusio ECB posėdžio ataskaita
Penktadienis
09:00🟧Patikslintas Vokietijos III ketv. bendrasis vidaus produktas (ketv./ketv.)0,4%0,3%0,3%

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu