Savaitės rinkų apžvalga (09.16 – 09.20)

Image

JAV

Praėjusią savaitę JAV akcijų rinkos fiksavo augimą. S&P 500 indeksas pakilo 1,18%, Nasdaq 100 padidėjo 1,26%, o Dow Jones ūgtelėjo 1,14%. Mažos kapitalizacijos įmonių indeksas Russell 2000 taip pat išaugo 0,90%. Rinkos sentimentą sustiprino teigiami įmonių ketvirčio rezultatai ir FED priimtas sprendimas dėl palūkanų normų.

JAV ekonominiai rodikliai

FED pirmą kartą per pastaruosius 4 metus sumažino palūkanų normas. Jos sumažintos 0,5 proc. punkto iki 4,75 – 5%. Tokiam sprendimui rinkos dalyviai prieš šeštą šių metų JAV centrinio banko posėdį suteikė didesnę tikimybę nei 0,25 proc. punktų palūkanų kirpimui. FED vadovas J. Powell vakar teigė, jog FED nori pasiekti tokią situaciją, kad ekonomikoje vėl įsivyrautų kainų stabilumas be per daug skausmingo nedarbo lygio augimo ir ekonomikos nuosmukio. Su didesniu nei įprasta 0,25 proc. punkto mažinimu tą siekiama ir atlikti. Nedarbo lygis JAV nuo metų pradžios išaugo 0,5 proc. punkto iki 4,2%. Infliacija per atitinkamą laikotarpį sumažėjo 0,6 proc. punkto iki 2,5%. FED mato didesnę riziką tolimesnio nedarbo augimui, nei galimybei vėl sparčiau didėti infliacijai. Už sprendimą mažinti palūkanas balsavo 11 iš 12 balso teisę turinčių FED vadovų. S

Image

Daug dėmesio sulaukė ir FOMC (angl. Federal Open Market Committee) komiteto narių ekonominės prognozės. Jos yra atnaujinamos kas ketvirtį. Lyginant su birželio mėnesiu prognozėmis, FED vadovai sumažino prognozę dėl infliacijos. PCE (angl. Personal consumption expenditure) kainų indekso reikšmė šiais metais turėtų sudaryti 2,3% (birželį prognozuota – 2,6%). Kitais metais metinį kainų augimo tempą atspindintis indeksas, tikimasi, mažės iki 2,1% (0,2 proc. punkto mažiau nei prognozuota birželį). Ilgesnio laikotarpio palūkanų prognozė taip pat pakoreguota. Kitais metais vidutinės palūkanos, anot FED vadovų, turėtų sudaryti 3,25 – 3,50% %, o 2026 m. – 2,75 – 3,0%. Nedarbo lygis šiais metais turėtų išaugti iki 4,4% (0,4 proc. punkto daugiau nei prognozuota birželį).

Image

Akcijų rinkoms istoriškai, palūkanų normų mažinimas dažnai buvo teigiamas ženklas akcijų rinkoms. Analizuojant praeities duomenis, galima pastebėti, kad per vienerius ir dvejus metus po pirmojo palūkanų normų mažinimo akcijų rinkų rezultatai daugeliu atvejų buvo teigiami. Iš aštuonių analizuotų laikotarpių, šešiais atvejais akcijų rinkos grąža buvo teigiama tiek po metų, tiek po dvejų. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad ne visais atvejais rezultatai buvo teigiami – po 2001 m. ir 2007 m. normų mažinimo akcijų rinkos smuko dėl tolesnių ekonominių sukrėtimų. Vis dėlto, statistika rodo, kad mažėjant palūkanoms, akcijų rinkos dažniausiai demonstruoja teigiamą grąžą, ypač kai normų mažinimas nėra lydimas recesijos. Tai leidžia manyti, kad ir šį kartą akcijų rinkos judės teigiama lingme, ypač jei ekonomika toliau vystysis be reikšmingų nuosmukių.

Obligacijų rinkoms panaši situacija. Investuotojai, šiuo metu įsigydami obligacijas, gali užsifiksuoti palankias palūkanas ilgesniam laikotarpiui, atsižvelgiant į pasirinkto termino obligacijas. Jeigu Fed palūkanų kėlimo ciklas iš tiesų baigiasi ir ateityje palūkanos bus tik mažinamos, esamos aukšto pajamingumo obligacijos gali tapti dar vertingesnės. Mažėjant palūkanų normoms, naujai išleidžiamų obligacijų pajamingumai būtų mažesni, todėl anksčiau įsigytų, didesnio pajamingumo obligacijų kaina rinkoje kiltų. Tai suteikia investuotojams ne tik stabilų pajamų srautą, bet ir galimybę pasipelnyti iš augančios obligacijų vertės, jei nuspręstumėte jas parduoti rinkoje iki obligacijos termino galo. Tai ypač aktualu dabartinėje aplinkoje, kai tikimasi, kad FED artimiausiu metu pradės mažinti palūkanų normas. 

Image

JAV įmonės

Microsoft paskelbė apie patvirtintą naują savų akcijų supirkimo programą. Jos dydis sieks iki 60 mlrd. USD. Skaičiuojant vakarykšte biržos uždarymo metu fiksuota kaina (431,34 USD) Microsoft supirktų kiek daugiau nei 139 mln. akcijų arba apie 1,9% visų savo akcijų. Technologijų bendrovė taip pat padidino dividendus. Už praėjusį ketvirtį ji planuoja išmokėti 0,83 USD dividendų akcijai, t.y. 0,08 USD arba 10% daugiau nei ketvirtį prieš. Per pastarųjų metų laikotarpį, įskaičius praėjusį ketvirtį, bendrai dividendai siektų 3,08 USD. Dividendinis pajamingumas prie vakarykštės kainos sudaro 0,71%. Bendrovės metinis akcininkų susirinkimas vyks gruodžio 10 dieną.

Apple pasirodė pranešimai, kad praėjusią savaitę pristatyto naujo iPhone 16 modelio paklausa yra mažesnė nei tikėta. Remiantis TD Securities analitikų duomenimis, pirmą savaitgalį po modelio pristatymo gautų užsakymų apimtys buvo 12% mažesnės nei prieš metus, kai buvo pristatytas iPhone 15. Išankstiniai iPhone 16 užsakymai buvo priimami nuo praėjusio penktadienio. Oficialiai prekyba naujuoju modeliu bus pradėta rugsėjo 20 dieną. Tiesa, Apple pristatyta naujos dirbtinio intelekto technologijos Apple Intelligence Beta versijos funkcionalumas naujuose modeliuose veiks tik nuo kito mėnesio. Pilnai funkcionuoti ši technologija turėtų tik nuo kitų metų. Analitikai atkreipia dėmesį, kad užsakymams įtakos turės ir ilgenis nei įprastai naujo modelio pristatymo laikas.

Vienas žinomiausių Wall Street prekiautojų S. Cohen, kuris valdo rizikos kapitalo fondą Point 72 Asset Management, pranešė baigiantis karjerą, kaip aktyvus portfelio valdytojas ir prekiautojas. Jis savo įkurtoje kompanijoje užsiims mentoryste ir darbuotojų įgūdžių ugdymu. S. Cohen klientų ir savo lėšų portfelius asmeniškai valdė daugiau nei 40 metų. Point 72 Asset Management šiuo metu valdo turto, kurio vertė viršija 35 mlrd. USD. Pačio S. Cohen turtas yra vertinamas daugiau nei 20 mlrd. USD. Daugiausiai dėmesio S. Cohen sulaukė šimtmečio pradžioje, kai jo 1992 metais fondas S.A.C. Capital Advisors stipriai augino valdomą turtą ir tapo vienu didžiausiu tokio tipo fondų pasaulyje. 2009 metais valdomo turto vertė siekė 14 mlrd. USD. S. Cohen ir S.A.C. išsiskyrė tuo, kad jo prekyba buvo labiausiai orientuota į trumpo laikotarpio (dienos, kelių dienų) pokyčius akcijų rinkose. Skaičiuojama, kad 1992 – 2013 metų laikotarpiu S.A.C. metinė vidutinė grąža sudarydavo 30% po fondo mokesčių. Tiesa, 2013 metais fondas S.A.C. pripažino prekiavęs akcijomis naudodamąsis viešai neprieinama informacija. Kompanija sumokėjo 1,8 mlrd. USD dydžio baudų ir 2014 metais buvo perorganizuota į Point72 Asset Management.

Po paskelbtų ketvirčio rezultatų stipriau pigo JAV siuntų bendrovės FedEx akcijos. Per praėjusį ketvirtį FedEx pakoreguotas pelnas akcijai siekė 3,60 USD, o pajamos sudarė 21,6 mlrd. USD. Analitikai prognozavo 4,76 USD pelno akcijai ir 21,93 mlrd. USD siekiančius pardavimus. Ketvirčio pajamos per metus paaugo 0,1 mlrd. USD. Pelnas akcijai sumažėjo 0,95 USD. Nuvylė ir FedEx pablogintos visų metų prongozės. Pajamos turėtų augit lėčiau nei laukta, o visų metų EPS siekti 20 – 21 USD.

Europa

Praėjusią savaitę senojo žemyno akcijoms sekėsi prasčiau. STOXX 600 indeksas sumažėjo 0,33%, Vokietijos DAX indeksas augo nežymiai 0,11%, o Italijos FTSE MIB pakilo 0,58%. Prancūzijos CAC 40 ūgtelėjo 0,47%. Nors kai kurių Europos indeksų augimas buvo nuosaikus, bendra rinkos nuotaika buvo įtempta dėl lūkesčių, susijusių su ekonominiais duomenimis ir tolimesne ECB politika.

Ekonominiai rodikliai

Remiantis patikslintais Eurostat duomenimis, euro zonoje metinė infliacija praėjusį mėnesį sudarė 2,2%. Tai 0,4 proc. punkto mažiau nei liepą. Prieš metus metinis vartotojų kainų indekso augimo tempas siekė 5,2%. Europos Sąjungoje metinė infliacija taip pat krito 0,4 proc. punkto ir siekė 2,4%. 2023 metų liepą metinis infliacijos lygis ES buvo registruotas ties 5,9%. Praėjusį mėnesį tarp ES priklausančių valstybių sparčiausias metinis kainų augimas buvo registruotas Rumunijoje (5,3%), Belgijoje (4,3%). Lenkijoje (4.0%). Lėčiausiai kainos augo Lietuvoje (0,8%), Letvijoje (0,9%).

Image

Taip pat buvo paskelbti ir Jungtinės Karalystės infliacijos duomenys. Metinis vartotojų kainų augimas šalyje rugpjūčio mėnesį išliko nepakitęs ir sudarė 2,2%. Tai atitiko ekonomistų prognozes.

Image

Europoje dėmesys krypo į posėdžiavusį Anglijos centrinį banką (BoE). Jungtinėje Karalystėje, kaip ir buvo prognozuojama, bazinės palūkanų normos buvo nepakeistos ir liko 5% lygyje. Rinkoje prieš šiandienos sprendimą tam buvo suteikiama apie 80% tikimybė. Už sprendimą nekeisti palūkanų normos balsavo 8 BoE pinigų politikos komiteto nariai. 1 balsavo už palūkanų mažinimą 0,25 proc. punkto. BoE palūkanų normas kol kas sumažino vieną kartą, t.y. rugpjūčio mėnesį. Praėjusį mėnesį metinė infliacija Jungtinėje Karalystėje nepasikeitė ir laikėsi netoli centrinio banko tikslinio lygio – siekė 2,2%.

Norvegijos centrinis bankas taip pat nepakeitė palūkanų normų ir paliko jas pastarųjų šešiolikos metų aukštumose, t..y 4,5%. Norges bankas indikavo, kad pinigų politikos laisvinimą turėtų pradėti tik kitais metais, t.y. gerokai vėliau nei JAV ar kitų Europos valstybių centriniai bankai. Analitikai prognozavo, kad Norvegijoje palūkanos galėtų sumažintos dar šį gruodį, tačiau tokios prognozės po centrinio banko pranešimo buvo pakoreguotos. Rugpjūčio mėnesį metinis infliacijos lygis šalyje siekė 2,6% ir, lyginant su metų pradžia, sumažėjo 1,9 proc. punkto.

Europos įmonės

Europoje stebima Vokietijos banko Commerzbank situacija. Per savaitę banko akcijos pabrango daugiau nei 20%. Jų kaina pasiekė nuo 2012 metų nematytas aukštumas. Bloomberg paskelbė, jog Italijos bankininkystės grupė UniCredit artimiausiu metu turėtų kreiptis į ECB dėl leidimo padidinti savo valdomų Commerzbank akcijų dalį iki 30%. Po kreipimosi ECB atsakymą duoti turėtų priimti per 60 dienų. UniCredit apie įsigytą dalį Vokietijos banko akcijų paskelbė praėjusią savaitę. Trečiadienį buvo pranešta, kad UniCredit įsigijo 9,99% Commerzbank akcijų. Iš jų, apie pusė buvo įsigyta iš Vokietijos vyriausybės. Pastarajai priklauso dar 12% banko vertybinių popierių. Commerzbank yra antras pagal dydį Vokietijos bankas. Jo vertė rinkoje siekia apie 18 mlrd. USD. UniCredit rinkos kapitalizacija sudaro apie 60 mlrd. USD.

Europos biržose investuotojų dėmesio sulaukė Vokietijos automobilių gamintojos Mercedes-Benz pablogintos prognozės. Naujiena žemyn nusitempė ir kitų automobilių gamintojų akcijas. pigo Volkswagen, BMW, Porsche vertybiniai popieriai. Mercedes-Benz akcijų kaina penktadienį buvo žemiausiame lygyje per pastaruosius du metus. Nuo metų pradžios bendrovės vertybiniai popieriai atpigę 12%. Mercedes-Benz paskelbė prognozuojanti, kad šių metų pardavimų grąža (angl. return on sales) sudarys 7,5 – 8,5%, kai anksčiau buvo skaičiuojama 10 – 11%. Pasak kompanijos, tam daugiausiai įtakos turi prastėjanti Kinijos ekonominė būklė. Toliau pastebima silpnėjanti vartotojų paklausa. Morgan Stanley skaičiavimais, Mercedes grupės veiklos pelnas šiais metais turėtų kristi apie 20%. Tiesa, nepaisant pablogintų prognozių kai kurie analitikai toliau rekomenduoja klientams bendrovės akcijas pirkti. Šveicarijos banko UBS analitikai toliau išlaikė rekomendaciją „pirkti”. Tikslinė kaina numatyta ties 78 EUR.

Kitos rinkos

Įvyko Japonijos centrinio banko posėdis. Kaip ir buvo prognozuojama, palūkanos nebuvo pakeistos ir paliktos tame pačiame 0,25% lygyje. Praėjusį kartą aukščiau bazinės normos šalyje buvo 2008 metais. Rinkoje prognozuojama, kad šiais metais BOJ palūkanas pakels dar bent kartą. BOJ iki metų pabaigos posėdžiaus dar du kartus: spalio 30 – 31 d. ir gruodžio 18 – 19 d. Jos kursas nuo liepos mėnesio pradžios sustiprėjo daugiau nei 11%. Prie tokių pokyčių prisidėjo investuotojų veiksmai, kurie pastaruosius metus pelningai išnaudojo susidariusį skirtumą tarp Japonijos ir JAV palūkanų normų skirtumų. Rinkos dalyviai pigiai skolindavosi jenomis ir už jas pirkdavo gerokai didesnę grąžą generuojančias JAV obligacijas ar įmonių akcijas. Japonijos centriniam bankui pradėjus griežtinti pinigų politiką pradėjo stiprėti jenos kursas, o tai neigiamai paveikė tokio tipo sandorius, kurie dar vadinami, kaip „Carry trades”. FED mažinant palūkanas, o BOJ jas keliant skirtumas vis labiau traukiasi, tiesa, daliai rizikos mėgėjų turėtų toliau išlikti patrauklus.

Posėdžiavo ir Kinijos centrinis bankas. Po FED sprendimo mažinti palūkanas Kinijos pinigų politikos formuotojai bazines normas šalyje išlaikė istoriškai žemiausiuiose lygiuose, nors kai kurie rinkos dalyviai tikėjosi tolimesnio pinigų politikos laisvinimo, siekiant paskatinti šlubuojančią šalies ekonomiką. 1 metų palūkanų normos Kinijoje siekia 3,35%, 5 metų – 3,85%. Remaintis Reuters apklausos duomenimis, iš 39 apklaustų rinkos dalyvių, apie 70% tikėjosi, kad Kinioje palūkanos bus sumažintos. Po posėdžio stiprėjo Kinijos juanis. Jis prieš JAV dolerį pakilo į aukščiausią lygį nuo 2023 metų gegužės.

Norite pradėti investuoti? Atsidarykite investicinę sąskaitą!

  • Patvirtinkite asmens tapatybę čia.
  • Užpildykite Kliento pažinimo anketą čia.

Atsidarius vertybinių popierių sąskaitą turėsite prieigą prie Myriad capital investavimo platformos, kurioje galėsite investuoti į akcijas, obligacijas, ETF fondus ir kt. viso pasaulio rinkose.

Ekonominiai rodikliai ir kiti įvykiai

Laikas///////RodiklisRezultatasPrognozė///Ankstesnis
Pirmadienis//
12:00🟧Euro zonos liepos mėn. prekybos balansas15,5 mlrd.14,9 mlrd.17,5 mlrd.
15:30🟧JAV rugsėjo mėn. Niujorko gamybos sektoriaus indeksas11,5-4,1-4,7
Antradienis//
12:00🟧Vokietijos rugsėjo mėn. ZEW pasitikėjimo ekonomika indeksas3,617,219,2
15:30🟧Kanados rugpjūčio mėn. vartotojų kainų indeksas (metinis pokytis)2,3%2,3%2,4%
15:30🟥JAV rugpjūčio mėn. mažmenininkų pardavimai (mėn./mėn.)0,1%-0,2%1,0%
Trečiadienis//
09:00🟥Jungtinės Karalystės rugpjūčio mėn. vartotojų kainų indeksas (metinis pokytis)2,2%2,2%2,2%
17:30🟧JAV liepos mėn. išduoti gyv. namų statybos leidimai (sumetinta)1,48 mln.1,41 mln.1,40 mln.
21:00🟥FED sprendimas dėl palūkanų5,00%5,00%5,50%
Ketvirtadienis
14:00🟥Anglijos centrinio banko sprendimas dėl palūkanų 5,00%5,00%5,00%
15:30🟥JAV bedarbių paraiškos per praėjusią savaitę219 tūkst.232 tūkst.230tūkst.
15:30🟧JAV rugsėjo mėn. Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksas1,7-0,67,0
Penktadienis
04:00🟥Kinijos centrinio banko sprendimas dėl palūkanų (1 / 5 metai)3,35% / 3,85%3,35% / 3,85%3,35% / 3,85%
06:00🟥Japonijos centrinio banko sprendimas dėl palūkanų0.25%0.25%0,25%
09:00🟧Jungtinės Karalystės rugpjūčio mėn. mažmenininkų pardavimai (mėn./mėn.)1,00%0,3%0,5%

Įmonių rezultatai

DataKompanijaIndustrijaRinkos kapitalizacija*EPS prognozėPraėjusių metų ketv. EPS
Pirmadienis
Antradienis
time-after-hoursFerguson Enterprises Inc.Pramonė38,30 mlrd.2,892,98
Trečiadienis
time-pre-marketGeneral Mills, Inc.Maisto produktai40,75 mlrd.1,051,07
time-after-hoursSteelcase Inc.Baldų gamyba1,32 mlrd.0,370,39
Ketvirtadienis
time-after-hoursFedEx CorporationLogistika69,87 mlrd.4,873,60
time-after-hoursLennar CorporationStatyba49,81 mlrd.3,623,90
time-pre-marketDarden Restaurants, Inc.Restoranai18,84 mlrd.1,831,75
time-pre-marketFactSet Research Systems Inc.Analitika16,73 mlrd.3,603,74
Penktadienis
EPS (Earnings per share) – pelnas akcijai;
*2024.09.16 duomenys

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Galbūt Jus sudomins šie straipsniai