Savaitės rinkų apžvalga (10.07 – 10.11)

Image

JAV

Praėjusią savaitę JAV akcijų rinkos kilo, o S&P 500 ir Dow Jones pasiekė naujas aukštumas. Prie to prisidėjo prasidėjęs ketvirčio rezultatų skelbimo sezonas, kuris pateikė malonių staigmenų. Didieji bankai, tokie kaip JPMorgan Chase ir Wells Fargo, paskelbė geresnius nei tikėtasi rezultatus, o NVIDIA akcijų kilimas padėjo augimo akcijoms aplenkti vertės akcijas.

Vidurio Rytų regionas tapo svarbiausiu investuotojų dėmesio objektu, nes konfliktai tarp Irano ir Izraelio kelia grėsmę globaliam naftos tiekimui. Dėl to naftos kainos pradėjo kilti, o tai gali turėti didelės įtakos infliacijos augimui ir ekonomikos stabilumui. Rinkos reaguoja į šią riziką, bijodamos, kad kilus rimtesnei krizei, galėtų sutrikti pasaulinės tiekimo grandinės ir pabrangti energijos ištekliai.

Be geopolitinių įvykių, investuotojai laukia FED sprendimo dėl palūkanų normų. Nors naujausi darbo rinkos duomenys buvo stiprūs – JAV ekonomika sukūrė daugiau darbo vietų nei tikėtasi, rinkoje išlieka neapibrėžtumas dėl to, ar palūkanų normos bus mažinamos. Investuotojai atidžiai stebi, ar FED imsis veiksmų mažinti palūkanų normas, siekdamas palaikyti ekonomiką ir kovoti su infliacija. Nors darbo rinkos duomenys rodo stiprią ekonomiką, FED palūkanų mažinimo sprendimai labai priklauso nuo bendros ekonominės situacijos.

JAV ekonominiai rodikliai

Buvo paskelbti JAV infliacijos duomenys. Didžiausioje pasaulio ekonomikoje metinė infliacija praėjusį mėnesį buvo 0,1 proc. punkto mažesnė nei rugpjūtį. Metinis infliacijos lygis sudarė 2,4%. Lyginant vartotojų kainų indekso pokytį pamėnesiui, t.y. spalį su rugsėju, vartotojų kainų indekso reikšmė augo 0,2%. Tiek metinis, tiek mėnesinis infliacijos augimo tempas prasilenkė su ekonomistų lūkesčiais. Buvo laukiama 2,3% metinės infliacijos ir 0,1% mėnesinio pokyčio. Sparčiau nei laukta augo ir kainų indeksas, skaičiuojamas atmetus energijos išteklių ir maisto produktų kainų įtaką. Jo reikšmė pamėnesiui, kaip ir rugsėjį, toliau didėjo 0,3%, tempu t.y. 0,1 proc. punkto daugiau nei laukta. Metinė indekso reikšmė siekė 3,3% ir, lyginant su rugsėju, taip pat padidėjo 0,1 proc. punkto.

Image

Šoktelėjo bedarbių paraiškų skaičius. Paskelbta, jog praėjusią savaitę registruotų naujų bedarbių paraiškų skaičius siekė 258 tūkst., t.y. pastarųjų 14 mėnesių aukštumos. Ekonomistai prongozavo, kad jų bus pateikta 27 tūkst. mažiau. Savaitę prieš bedarbių paraiškų skaičius buvo registruotas ties 225 tūkst.

Image

JAV įmonės

Viena didžiausių kalnakasybos bendrovių Rio Tinto pranešė, jog už 6,7 mlrd. USD įsigys JAV ličio gavėją Arcadium Lithium. Už Arcadium bus sumokėta po 5,85 USD už akciją., t.y. 90% daugiau nei spalio 4 dieną. Apie galimą sandorį buvo paskelbtą savaitgalį. Užbaigus sandorį Rio Tino taps trečia didžiausia ličio išgavėja pasaulyje. Arcadium įsigijimas bendrovei sutieks prieigą prie ličio kasyklų ir atsargų Argentinoje, Australijoje, kanadoje, JAV. Taip pat prieš Arcadium klientų – Tesla, BMW, General Motors. Rio Tinto vertinimu, šio dešimtmečio pabaigoje pasaulinė ličio rinka bus deficitinė. 

Europa

Europos rinkose praėjusi savaitė baigėsi teigiamai, nes STOXX Europe 600 indeksas kilo 0,66%, tikintis, kad ECB gali greičiau sumažinti palūkanų normas. Pagrindiniai indeksai augo, pavyzdžiui, Italijos FTSE MIB (+2,13%), Vokietijos DAX (+1,32%) ir Prancūzijos CAC 40 (+0,48%). Tačiau JK FTSE 100 indeksas sumažėjo 0,33%.

Ekonominiai rodikliai

Euro zonos mažmeninės prekybos apimtys rugpjūčio mėnesį padidėjo 0,2%, po liepos mėnesio stabilaus rezultato, atitinkančio rinkos lūkesčius. Parduotuvių, prekiaujančių automobilių degalais, pardavimai išaugo 1,1%, o ne maisto produktų pardavimai padidėjo 0,3%. Taip pat pagerėjo maisto, gėrimų ir tabako produktų pardavimai, padidėję 0,2%. Tarp šalių didžiausią augimą patyrė Liuksemburgas (5,3%), Kipras (2,2%) ir Portugalija (1,3%), o Italijoje pardavimai išliko stabilūs. Metinis mažmeninės prekybos augimas euro zonoje siekė 0,8%.

Image

Vokietijos Ekonomikos Ministerija prognozuoja, kad didžiausia Europos ekonomika šiais metais toliau trauksis. Ministerijos vertinimu, Vokietijos ekonomikos nuosmukis turėtų siekti 0,2%, kai ankstesnėje prognozėje buvo tikimasi 0,3% sieksiančio augimo. Jeigu prognozė pasitvirtins, Vokietijos ekonomika recesijoje bus du metus iš eilės. Praėjusiais metais šalies bendrasis vidaus produktas traukėsi 0,3%. Tiesa, per ateinančius du metus tikimasi atsigavimo. Vyriausybė prognozuoja, kad kitais metais ekonomika augs 1,1%, o 2026 metais šoktels 1,6%

Rugpjūčio mėnesį Vokietijos gamyklų užsakymai smuko 5,8% – tai didžiausias nuosmukis nuo sausio. Tai ženkliai viršijo rinkos lūkesčius, kurie prognozavo tik 2% kritimą. Liepos mėnesį buvo didelis užsakymų augimas dėl lėktuvų, laivų ir traukinių, tačiau rugpjūtį užsakymai smarkiai sumažėjo.

Image

Europos įmonės

Latvijoje baigėsi Eleving Group rengtas pirminis viešasis akcijų siūlymas. Skelbiama, kad jame dalyvavo 4515 investuotojų. Akcijos išplatintos po 1,70 EUR (platinimo rėžis: 1,60 – 1,85 EUR). IPO dydis siekė 33 mln. EUR. Gauta 1.2 daugiau investuotojų paraiškų įsigyti akcijas nei buvo siūloma. 28% lėšų gauta iš mažmeninių investuotojų. Įmonė platinimo metu buvo deklaravusi, jog norėtų, kad jų dalis sudarytų apie 50%. Vidutinė investuota mažmeninio investuotojo suma – 1994 EUR. Akcijos bus listinguotos pagrindiniam Nasdaq Baltic sąraše. Prekyba prasidės spalio 14 dieną. Eleving Group įmonės teikia vartojimo kreditavimo paslaugas. Bendrovė per 2023 metus gavo 189,3 mln. EUR pajamų ir uždirbo 24,5 mln. EUR koregoto grynojo pelno.

Prancūzijos lėktuvų gamintoja Airbus paskelbė, jog rugsėjį pristatė 50 lėktuvų, t.y. 5 mažiau nei per atitinkamą mėnesį prieš metus. Nuo metų pradžios Airbus pristatymų apimtys siekia 497. Bendrovė birželio mėnesį skelbė, kad šių metų tikslas yra klientams pristatyti 770 lėktuvų, t.y. 30 mažiau nei buvo prognozuota anksčiau. Prancūzijos gamintoja toliau gauna daug daugiau užsakymų nei spėja jų įvykdyti. Tam daug įtakos turi ir Boeing problemos. Vien per rugsėjį Airbus gautų naujų užsakymų apimtys siekė 235. Mėnesio pabaigoje gautų neįvykdytų lėktuvų užsakymų apimtys sudarė 8598. Šiais metais Airbus akcijos atpigo apie 10%. Pagrindinės konkurentės Boeing vertybinių popierių kaina krito 43%.

Norite pradėti investuoti? Atsidarykite investicinę sąskaitą!

  • Patvirtinkite asmens tapatybę čia.
  • Užpildykite Kliento pažinimo anketą čia.

Atsidarius vertybinių popierių sąskaitą turėsite prieigą prie Myriad capital investavimo platformos, kurioje galėsite investuoti į akcijas, obligacijas, ETF fondus ir kt. viso pasaulio rinkose.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/

Galbūt Jus sudomins šie straipsniai