Savaitės rinkų apžvalga (03.23 – 03.27)

2020-03-29

Pirmadienis

Savaitės pradžia  buvo prasidėjusi naujiena, kad po savaitgalio vykusių derybų Kongresui nepavyko pasiekti susitarimo dėl JAV ekonomikos gelbėjimo plano. Dėl šios priežasties S&P500 buvo atsidarė žemesne kaina nei penktadienį, o dienos eigoje buvo pasiekęs net trejų metų kainų žemumas. Visgi, pirmadienį dienos eigoje, situacija pasikeitė. FED paskelbė dar vieną paramos ekonomikai pakerą, kuriame skelbiama apie neribotus obligacijų supirkimus, o patvirtinta programa skirta užtikrinti finansavimą verslams bei savivaldos institucijoms. Po tokios žinios JAV indeksai buvo pakilę apie 7 proc., tačiau dienos eigoje nusileido į pirmadienio atsidarymo kainas. Euras dolerio atžvilgiu kilo beveik 1 proc. kas demonstravo dolerio silpnėjimą, kurį buvo galima matyti ir Dolerio indeksu DXY, kuris pirmą kartą po dešimt prekybos sesijų iš eilės sumažėjo 1 proc. Į naujieną stipriai sureagavo ir auksas, kuris tądien kilo 5,59 proc. Dolerio kainos kritimas ir aukso kainos kilimas, pasak analitikų, rodo išsikvepianti investoutojų norą likviduoti pozicijas konvertuojant jas grynaisiais, o keisti į kitas mažiau rizikingas turto klases. Prie geresnės investuotojų nuotaikos prisidėjo ir žinios, kad antrą dieną iš eilės Italijoje sulėtėjo COVID-19 aukų augimas, o Kinijos Uhano provincija nuo balandžio 8 d. atšauks karantiną. O Vokietija planuoja ekonomikos gelbėjimui skirti dar papildomus 350 mlrd. EUR. Tokiu atveju Vokietijos skatinimo programų apimtys bendrai jau sudarytų 750 mlrd. EUR. Visgi, blogų naujienų taip pat nestigo. Sant Lusio FED banko prezidentas J. Bullardas prognozuoja, kad per ateinančius keletą mėnesių nedarbo lygis galėtų išaugti net iki 30%. Jeigu tokios prognozės pasitvirtintų, situacija būtų tris kartus prastesnė nei 2007 – 2009 metų krizės laikotarpiu, taip pat pranoktų ir Didžiosios Depresijos laikus. J. Bullardas prognozuoja, kad JAV BVP galėtų kristi net 50% – to istorijoje dar nebuvo.

Antradienis

Investuotojų akys nukreiptos į artėjantį JAV Kongreso susitarimo dėl rekordinio 2 trilijonų USD pagalbos ekonomikai paketo, skirto kovai su COVID-19 padariniais. Dėl šios priežasties finansų rinkose buvo fiksuoti įspudingi kilimai tiek JAV tiek Europoje. Vokietijos DAX pakilo 11,37 proc., Prancūzijos CAC40 – 8,39 proc. Didžiosios Britanijos FTSE100 – 9,05 proc., JAV S&P500 – 9,38 proc., o Dow Jones kilo net 11,37 proc., o tai yra didžiausias kilimas nuo 1933 metų. Auksas tądien taip pat išssiskyrė savo išskirtiniu kainos kilimu. Auksas kilo 5,95 proc. ir tai buvo didžiauias kilimas nuo 2009 m. kovo. Rinkos kilomo nesumažino ir tai, kad skelbiamose ekonominiuose duomenyse pastebimas viruso poveikis ekonomikai. Toks prastas rezultatas dar niekada nebuvo užfiksuotas. Remiantis HIS Martit pateikiamais duomenis, šį mėnesį bendro abiejų sektorių euro zonos PMI indekso reikšmė krito iki 31,4 punkto, kuomet dar vasarį sudarė 51,6 punkto. Indeksas pradėtas skaičiuoti  nuo 1998 metų, tačiau tokia žema jo reikšmė fiksuota pirmą kartą. Praėjusios krizės laikais, t.y. 2009 metų vasarį indeksas buvo pasiekęs 36,2 punktų lygį. Daugiausiai bendram rezultatui turėjo situacija paslaugų sektoriuje. Indekso reikšmė smigo iki 28,4 punkto, kuomet vasarį siekė 52,6. Tai taip pat žemiausias lygis nuo tada, kai duomenys pradėti rinkti. Gamybos sektoriuje situacija kiek geresnė, tačiau bendras aktyvumas krito į pastarųjų 10-ies metų žemumas. Žemesnė nei 50 punktų reikšmė indikuoja apie sektoriaus traukimąsi.  JAV paskelbti išankstiniai paslaugų ir gamybos sektorių pirkimo vadybininkų indeksai. Paslaugų sektoriaus indekso reikšmė šį mėnesį krito nuo 49,4 punkto vasario mėnesį iki 39,1 punkto. Tai sparčiausias šio indekso kritimas nuo 2009 metų spalio.

Trečiadienis

JAV Senatas priėmė 2 trln. USD pagalbos paketą ekonomikai, tačiau jį dar turi patvirtinti Atstovų rūmai ir JAV prezidentas. Tarp skatinimo priemonių patenka 1,2 tūkst. USD dydžio išmokos amerikiečiams, po 500 USD vaikams. Pagal susitarimą, 150 mlrd. USD lėšų bus skirta ligoninėms, 367 mlrd. USD bus nukreipta į paskolas smulkiesiems ir vidutinio dydžio verslams. Visgi, COVID-19 toliau plito ir trečiadienį viršijo 420 tūkst. užsikrėtusiųjų iš kurių 19 tūkst. mirčių (4,5 proc.) ir 109 tūkst. pasveikusiųjų (26 proc.). Ispanija mirčių skaičiumi aplenkė Kinija, o JAV šalies vice prezidentas M. Pence įvardijo Niujorko miestą kaip itin didelės rizikos regionu ir ragina visus išvykusius iš miesto izoliuotis bent dvi savaitėms tam, kad būtų išvengta didesnio koronaviruso plitimo. JAV kas penktas pilietis yra save izoliavęs. Visgi, Italijoje jaučiamas sumažėjusių naujų užsikrėtusiųjų ir aukų skaičius. Pasaulio sveikatos organizacija tądien įspėjo šalis, kad nešvelnintų įvestų apribojimų net jei situacija imtų gerėti, nes priešingu atveju reikės jas įvesti iš naujo.

Ketvirtadienis

Investuotojų akys buvo nukreiptos į JAV naujų (praėjusios savaitės skelbiamų) bedarbių paraiškų naujienas. Jų skaičius siekė 3,28 mln., o tai gerokai daugiau nei buvo tikėtasi – 1,65 mln. Prieš dvi savaites šis skaičius siekė tik 282 tūkst. istoriškai tiek daug naujų paraiškų dar nėra buvę. Didžiausias savaitės pokytis buvo fiksuotas 1982 metais, kuomet per vieną savaitę naujų paraiškų skaičius siekė 695 tūkst. Toks didelis JAV bedarbių paraiškų skaičius viršijantis prognozę rodo, kad ekonomistai nuvertino koronaviruso pasekmes ekonomikai. Vien per praėjusią savaitę nedarbo lygis išaugo apie 2%. Visgi, investuotojų ši informacija nenuliūdino, nes investuotojams šiuo metu labiau rūpi 2 trln. USD paketas, kuris, turėtų labai sumažinti koronaviruso poveikį ekonomikai. JAV indeksai kilo, o per paskutinias tris dienas akcijų kainų ralis yra didžiausias per beveik 90 metų – Dow Jones kilo +20 proc. Investuotojų nuotaiką pakėlė ir FED vadovo J. Powell patikinimas, kad centrinis bankas tikrai nepritrūks amunicijos kovai su ekonominiu nuosmukiu. Tuo tarpu ECB paskelbė, jog nebetaikys ribojimų superkant euro zonos vyriausybių ir bendrovių obligacijas. Į tokias naujienas Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu sureagavo kilimu, o valstybinių obligacijų pajamingumai kritimu. WTI tipo nafta po tris dienas trukusio nuosaikaus brangimo ketvirtadienį atpigo 7,72 proc. iki 22,60 USD už barelį. Naftos suvartojimas jau sumažėjo 15-20 mln. barelių per dieną ir gali nukristi dar 5-iais mln. barelių (OPEC per dieną vasarį išgavo vidutiniškai 28 mln. barelių per dieną). Ketvirtadienį COVID-19 viršijo 500 tūkst. užsikrėtusiųjų skaičių iš kurių 21,3 tūkst. mirčių (4,3 proc.) ir 114 tūkst. pasveikusiųjų (23 proc.).

Penktadienis

JAV pralenkė Kiniją užsikrėtimų Covid-19 skaičiumi, kuris viršijo 85,5 tūkst. Bendrai pasaulyje užsikrėtusių virusu žmonių skaičius viršijo 550 tūkst. Skelbiama, kad UK šalies premjeras B. Johnsono irgi susirgo koronavirusu. Dėl šios priežasties penktadinį iš visų indeksų UK indeksas FTSE100 reagavo labiausiai. Nors ir pastarąsias tris dienas dauguma akacijų indeksų kilo, visgi penktadienį buvo jaučiamas atokvėpis ir išsisiėmusios nuotaikos po savaitės eigoje priimtų centrinių bankų ir vyriausybių skatinamųjų priemonių. Didžiausiu savaitiniu rezultatu iš akcijų indeksų užbaigė Japonijos Nikkei 225 su 17,14 proc. Tam didžiausią įtaka turėjo žinios dėl Japonijos tvirtinamo ekonominio skatinimo paketo 56 trln. JPY (470 mlrd. EUR), o tai sudarytų apie 10 proc. Japonijos BVP ir būtų didžiausias Japonijos istorijoje. Šią savaitę taip pat išskirtinai buvo jaučiamas ir aukso kainos kilimas, kuris per savaitę pakilo 9,46 proc. iki 1625 USD už unciją.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas remiantis investing.com. forexfactory.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo. todėl negarantuoja jos teisingumo. išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija. nes rinkodaros pranešimas parengtas. nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų. rizikos tolerancijos. finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams. kuriems priimtina aukšta rizika. jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui. siekiančiam aukštesnės grąžos. turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims. kurie siekia investuotos sumos apsaugos. garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu