JAV rinkų priešprekybinė apžvalga 2019-07-03

2019-07-03

S&P 500 indeksas taikosi į dar vieną rekordą. Investuotojai ruošiasi sutrumpintai šiandienos prekybos sesijai ir rytoj švenčiamai JAV Nepriklausomybės Dienai.

Vakar S&P 500 pasiekė dar vieną rekordą. Tiesa, bendrai pagrindinių JAV indeksų prieaugiai nebuvo itin dideli ir sudarė 0,2 – 0,3%. Pirmadienį D. Trumpas pranešė, jog derybos su Kinija jau yra tęsiamos. Visgi vakar Baltųjų Rūmų patarėjas ekonomikos klausimais P. Navarro teigė, kad nors ir vėl prasidėjusios, derybos gali užtrukti, nes norima pasiekti teisingą susitikimą visų sąlygų prasme. Taip jis tik dar kartą patvirtino, kad konkreti galutinio susitarimo tarp JAV ir Kinijos data nėra aiški ir nustatyta. Londone pranešimą pristatė Klivlendo FED banko prezidentė L. Mester. Pasak jos, yra tikimybė, kad šiais metais įvyks ekonomikos nuosmukis, tačiau reikėtų daugiau sunkinančių aplinkybių ir priežasčių, dėl ko būtų galima mažinti palūkanų normas. Šiandienos priešprekybinėje sesijoje akcijos brangsta. Dow Jones ir Nasdaq indeksams trūksta mažiau nei po 1% iki rekordinių aukštumų. Stiprokai brangsta Tesla akcijos. Bendrovė vakar paskelbė, jog per antrą šių metų ketvirtį automobilių pristatymai pasiekė rekordinį skaičių, t.y. 95 200 automobilių. Analitikai prognozavo 91 tūkst. vienetų. Daugiausiai jų teko populiariausiam Tesla modeliui Model 3. Šio modelio per ketvirtį pagaminta 72 531 vienetų, o pristatyta – 77 550 vnt. Nepaisant šiuo metu brangstančių akcijų, nuo metų pradžios iki šiandien Tesla vertybiniai popieriai buvo atpigę daugiau nei 32%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 31 bendrovę sekančių analitikų, 7 rekomendacija “pirkti”, 4 – “pralenks rinką”, 7 – “laikyti”, 9 – “nepralenks rinkos”, 4 – “parduoti”. Analitikos bendrovė ADP paskelbė, jog praėjusį mėnesį JAV sukurta 102 tūkst. naujų darbo vietų, išsk. viešąjį ir žemės ūkio sektorius. Tai mažiau nei analitikai prognozavo. Jie tikėjosi 140 tūkst. Penktadienį bus skelbiami ir oficialūs birželio mėnesio darbo rinkos duomenys. Šiandien taip pat dar bus viešinamas ISM ne gamybos sektoriaus indeksas ir praėjusios savaitės naftos atsargų pokyčiai.

Atkreipiame dėmesį, kad ketvirtadienį (liepos 4 d.) JAV bus švenčiama Nepriklausomybės Diena (angl. Independence Day). Rytoj šalies akcijų biržos bus uždarytos, o šiandien (liepos 3 d.) pagrindinių biržų darbo laikas bus sutrumpintas, t.y. Niujorko ir Nasdaq vertybinių popierių biržos bus uždaromos 20 val. Lietuvos laiku.

Europos indeksai šiandien žaliuoja. Pagaliau buvo išsidalinti svarbiausių Europos Sąjungos institucijų postai. Daugiausiai dėmesio finansų pasaulyje sulaukė naujiena, jog Europos centrinio banko vadove taps C. Lagarde. Ji iki šiol buvo Tarptautinio Valiutos Fondo vadovė ir pakeis dabartinį ECB prezidentą M. Draghi. Jo kadencija baigsis šių metų spalio 31 dieną, tad dar galima tikėtis kiek anksčiau minėtų pažadų dėl ekonomikos skatinimo, galbūt net ir palūkanų mažinimo. Rinkos dalyviai prognozuoja, kad C. Lagarde turėtų išlaikyti dabar vykdomą laisvą pinigų politiką, o didelių ir esminių pokyčių nereikėtų tikėtis. Žinoma, įvertinant ir tai, jog regiono ekonomikos duomenys ir perspektyvos nėra pačios pozityviausios, tad politikos griežtinimas būtų pakankamai sunkiai paaiškinamas. Paskelbtas Jungtinės Karalystės birželio mėnesio paslaugų sektoriaus indeksas prasilenkė su lūkesčiais. Jo reikšmė sudarė 50,2 punkto ir vos viršijo 50 punktų ribą. Vis dar yra fiksuojama nedidelė sektoriaus plėtra. Ekonomistai prognozavo, kad indeksas sieks 51 punktą. Eurostat taip pat paskelbė euro zonos patikslintą praėjusio mėnesio paslaugų sektoriaus pirkimo vadybininkų indeksą. Situacija geresnė. Indekso reikšmė sudarė 53,6 punkto ir buvo 0,2 punkto didesnė nei prognozuota.

Jums taip pat gali būti įdomu