JAV rinkų priešprekybinė apžvalga 2019-07-02

2019-07-02

Po vakarykščio S&P 500 pasiekto dienos rekordo, JAV akcijų indeksų ateities sandoriai šiandien laikosi nežymiai smuktelėję. Investuotojai ruošiasi artėjančiai JAV Nepriklausomybės Dienos šventei.

JAV akcijos vakar brango. Pagrindinis akcijų indeksas S&P 500 sesijos metu pasiekė rekordinę reikšmę, tiesa, biržos darbo pabaigoje užsidarė kiek žemiau, o bendras prieaugis siekė 0,44%. Dow Jones augo 0,77%, o Nasdaq šoktelėjo 1,06%. Šiandienos priešprekybinėje sesijoje akcijos nežymiai pinga. Vakar D. Trumpas pranešė, kad JAV ir Kinijos derybos jau tęsiamos. Tiesa, buvo paskelbta apie galimus naujus tarifus prekėms iš Europos Sąjungos. Tarp pavienių bendrovių aktyvesne prekyba šiandien pasižymi Amazon akcijos. Bendrovė paskelbė apie planus įdarbinti 1 800 naujų darbuotojų Prancūzijoje. Tai padidintų Prancūzijoje Amazon dirbančių žmonių skaičių iki 9 300. Ši šalis yra trečia didžiausia Amazon rinka Europoje po Vokietijos ir Jungtinės Karalystės. Stipriau brangsta farmacijos bendrovės Amarin vertybiniai popieriai. Įmonė paskelbė didinanti šių metų rezultatų prognozes bei taip pat apie planus padidinti įmonės pardavimų skyriaus darbuotojų skaičių per 800 žmonių. Didelis dėmesys bus skiriamas bendrovės gaminamo vaisto Vascepa pardavimų plėtrai. Vascepa skirtas širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Nuo metų pradžios Amarin akcijos iki šiandien buvo pabrangusios 41%. Investicinės bendrovės Stifel analitikai suteikė kompanijai Uber Technologies reitingą „laikyti“. Tikslinė rekomenduojama akcijų kaina – 50 USD. Vakar biržos uždarymo metu už vieną akciją buvo mokama 44,32 USD. Įdomu tai, kad kita pavėžėjimo bendrovei Lyft tie patys Stifel analitikai suteikė reitingą „pirkti“. Tikslinė rekomenduojama akcijos kainos riba padidinta nuo 70 USD iki 76 USD. Vakar Lyft akcijos stiprokai pigo ir sesijos pabaigoje kaina siekė 62 USD. Brangsta ir farmacijos bendrovės Teva Pharma Industries vertybiniai popieriai. Pasirodė pozityvios naujienos apie bendrovės atliekamus gaminamo vaisto Ajovy tyrimų. Vaistas skirtas prevencijai nuo migrenos. Teva akcijos nuo metų pradžios yra atpigusios beveik 40%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 24 bendrovę sekančių analitikų, 2 rekomendacija yra „pirkti“, 3 – „pralenks rinką“, 18 – „laikyti“, 4 – „nepralenks rinkos“.

Atkreipiame dėmesį, kad šį ketvirtadienį (liepos 4 d.) JAV bus švenčiama Nepriklausomybės Diena (angl. Independence Day). Ketvirtadienį šalies akcijų biržos bus uždarytos, o rytoj (liepos 3 d.) pagrindinių biržų darbo laikas bus sutrumpintas, t.y. Niujorko ir Nasdaq vertybinių popierių biržos bus uždarytos 20 val. Lietuvos laiku.

Europos indeksai šiandien nerodo didelių pokyčių, tiesa, vyrauja daugiau žalios spalvos. Vakar JAV pranešė, kad svarsto apie papildomų tarifų įvedimą 4 mlrd. USD vertės prekėms iš Europos Sąjungos. Buvo paskelbtas 89 produktų sąrašas, kuriems būtų taikomi papildomi mokesčiai. Pasak JAV prekybos agentūros, tai atsakomoji priemonė konfliktą tarp JAV ir ES dėl pastarosios subsidijų orlaivių kompanijoms. Su lūkesčiais itin prasilenkė Jungtinės Karalystės statybos sektoriaus pirkimo vadybininkų indeksas. Jo reikšmė birželio mėnesį krito stipriausiai nuo 2009 metų balandžio mėnesio. t.y. iki 43,1 punkto. Gegužę indekso reikšmė siekė 48,6 punkto. Žemesnis nei 50 punktų lygis reiškia apie sektoriaus traukimąsi. Gyvenamųjų būstų statybos apimtys mažėjo labiausiai per pastaruosius tris metus. Pasak statybos kompanijų, stipriai mažėjo paklausa iš nekilnojamo turto vystytojų, šiems nuogąstaujant dėl pardavimų. Dar prasčiau atrodė komercinio turto statybos apimtys. Jos smuko labiausiai nuo 2009 metų. Dažniausiai įvardinta priežastis – neaiškumai dėl Brexit. Nuvylė ir paskelbti Vokietijos mažmenininkų pardavimai. Jie gegužės mėnesį, lyginant su balandžiu, smuko 0,6%. Ekonomistai prognozavo 0,5% sieksiantį augimą.

Šiandien svarbių duomenų JAV neskelbiama. Rytoj Jungtinė Karalystė viešins paslaugų sektoriaus indeksą, o JAV skelbs bedarbių paraiškų skaičių, naftos atsargų pokyčius, sukurtų darbo vietų skaičių ir ISM ne gamybos sektoriaus indeksą. Ketvirtadienį JAV bus minima Nepriklausomybės Diena, tad akcijų biržos bus uždarytos. Savaitės pabaigoje daugiausiai dėmesio sulauks skelbiami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai.

Jums taip pat gali būti įdomu