JAV rinkų priešprekybinė apžvalga 2019-07-01

2019-07-01

Akcijų indeksai šiandien stiprokai kyla į viršų. Rinkos dalyviai palankiai vertina D. Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo rezultatus.

JAV indeksai penktadienio sesiją užbaigė fiksuodami prieaugius. Geriausiai atrodė S&P 500, kurio pokytis sudarė 0,58%. Bendrai per praėjusį mėnesį indekso prieaugis siekė 6,9%. Tai geriausias birželio mėnesio rezultatas nuo 1955 metų. Nasdaq pakilo į viršų 6,9%, t.y. daugiausiai nuo 2000 metų birželio, o industrinio Dow Jones pokytis siekė net 7,2%. Šiam indeksui tai buvo didžiausias birželio mėnesio prieaugis nuo 1938 metų. Tuo pačiu baigėsi ir pirmas šių metų pusmetis. Per šį laikotarpį Dow Jones reikšmė ūgtelėjo 14%, S&P 500 – 17,3%, o Nasdaq net 21,2%. Šiandien akcijos toliau brangsta. Investuotojai palankiai sutiko naujienas iš G20 susitikimo. Susitikę D. Trumpas ir Xi Jinpingas nusprendė toliau tęsti derybas. D. Trumpas teigė, jog įvesti tarifai toliau liks galioti, tačiau kol kas bus atidėtas naujų mokesčių įvedimas. Taip pat kiek atlaisvintos JAV sankcijos Kinijos technologijų bendrovei Huawei. JAV bendrovėms bus leista turėti verslo ryšių su šia kompanija ir pardavinėti jai savo produktus. JAV prezidentas džiaugėsi susitikimu ir teigė, jog viskas praėjo daug geriau nei tikėtasi. Mikroprocesorių gamintoja Applied Materials paskelbė apie bendrovės Kokusai Electric įsigijimą už 2,2 mlrd. USD. Applied MAterials akcijos brangsta. Taip pat į viršų kyla transporto bendrovės Genesee & Wyoming bendrovės vertybinių popierių kaina. Pranešta, jog kompaniją įsigis bendrovė Brookfield Infrastructure Partners. Įsigijimo vertė 8,4 mlrd. USD. Už vieną akciją bus mokama 12% daugiau nei mokėta penktadienio sesijos uždarymo metu.

Europos biržose šiandien taip pat vyrauja pozityvios nuotaikos. Europos Sąjungos lyderiams toliau nepavyksta susitarti dėl galutinių vadovų pozicijų išsidalinimo. Buvusio Olandijos užsienio reikalų ministro F. Timmermanso kandidatūra į Europos Komisijos prezidento poziciją buvo atmesta centro dešiniųjų partijų ir Rytų Europos regiono valstybių lyderių. Derybos toliau tęsiamos. Taip pat paskelbta nemažai makroekonomikos rodiklių. Remiantis galutiniais Eurostat duomenimis, euro zonos gamybos sektoriaus pirkimo vadybininkų indekso reikšmė gegužės mėnesį siekė 47,6 punkto. Žemesnė nei 50 punktų riba indikuoja apie sektoriaus traukimąsi. Tai jau penktas mėnesis iš eilės, kuomet indekso reikšmė yra žemesnė nei minėtas lygis. Kiek pozityviau nuteikia nežymiai mažėjantis nedarbo lygis. Paskutinį vasaros mėnesį euro zonos nedarbo lygis krito 0,1% ir sudarė 7,5%. Tai 0,1% geriau ir nei ekonomistų prognozės. Europos Sąjungoje bedarbių skaičius siekė 6,3%. Aukščiausias nedarbo lygis buvo fiksuotas Graikijoje (18,8% kovo mėn.), Ispanijoje (13,6%), Italijoje (9,9%). Mažiausias bedarbių skaičius yra Čekijoje (2,2%), Vokietijoje (3,1%), Olandijoje (3,3%). Stiprokai su lūkesčiais prasilenkė Jungtinės Karalystės gamybos sektoriaus pirkimo vadybininkų indeksas. Jo reikšmė praėjusį mėnesį krito iki 48 punktų ribos. Ekonomistai prognozavo 49,5 punkto ribą, tad skirtumas tikrai nemenkas. Jungtinėje Karalystė gamybos sektoriaus susitraukimas fiksuojamas jau antrą mėnesį iš eilės.

Rytoj Australijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Savaitės viduryje Jungtinė Karalystė viešins paslaugų sektoriaus indeksą, o JAV skelbs bedarbių paraiškų skaičių, naftos atsargų pokyčius, sukurtų darbo vietų skaičių ir ISM ne gamybos sektoriaus indeksą. Ketvirtadienį JAV bus minima Nepriklausomybės Diena, tad akcijų biržos bus uždarytos. Savaitės pabaigoje daugiausiai dėmesio sulauks skelbiami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai.

Jums taip pat gali būti įdomu