Savaitės finansų rinkų įvykių apžvalga (06.24 – 06.28)

2019-06-28

Pirmadienį buvo paskelbtas Vokietijos Ifo verslo aplinkos ir lūkesčių indeksas. Jis yra sudaromas apklausiant 7 tūkst. šalies įmonių atstovų, norint išsiaiškinti jų lūkesčius per ateinantį pusmetį. Indekso reikšmė šį mėnesį, lyginant su praėjusiu, smuko ir siekė 97,4 punkto. Nors rezultatas atitiko ekonomistų prognozes, indekso reikšmė pasiekė 2014 metų lygį.

Prancūzijos bendrovė Capgemini pranešė apie inžinerijos kompanijos Altran  Technologies įsigijimą už 3,6 mlrd. EUR. Už vieną akcija bus mokama 14 EUR.

Per pirmą šių metų pusmetį pagrindinio Europos akcijų indekso Stoxx Europe 600 prieaugis viršijo 13%. Tai geriausias pusmetis Europos akcijoms nuo 1998 metų. Brango visų sektorių akcijos, išskyrus telekomunikacijų. Geriausiai grąžos prasme atrodė maisto ir gėrimų gamintojų vertybiniai popieriai.

Savaitės pradžioje nemažai dėmesio sulaukė ir FED atstovų J. Powello bei J. Bullardo pranešimai. J. Powello komentarai atitiko jo praėjusios savaitės pranešimą, o J. Bullardas teigė, jog 0,5% palūkanų sumažinimas galimai būtų per agresyvus. Pasak jo, palūkanų normos mažinimas 25 baziniais punktais būtų pakankamas apsidraudimas nuo potencialių rizikų ekonomikai. Šiuo metu palūkanos siekia 2,25 – 2,50%. Remiantis CME FedWatch Tool, skaičiuojama 100% tikimybė, kad per liepos mėnesio susitikimą FED sumažins palūkanas.

Antradienį stipriai brango Jungtinės Karalystės energetikos kompanijos John Wood Group vertybiniai popieriai. Investuotojus pradžiugino įmonės rezultatai per pirmą pusmetį. Remiantis bendrovės pranešimu, per pirmus šešis šių metų mėnesius pajamos turėtų būti panašios į praėjusių metų, tačiau prognozuojama, kad EBITDA augimas sieks 7%. Veiklos pelnas turėtų augti 25%. John Wood prognozuoja, kad bendrai pajamos per metus turėtų didėti 5%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 14 bendrovę sekančių analitikų, 4 rekomendacija yra „pirkti“, 3 – „pralenks rinką“, 4 – „laikyti“, 2 – „nepralenks rinkos“, 1 – „parduoti“.

Vokietijos žiniasklaida pranešė, jog nepaisant sankcijų, Vokietijos chemijos pramonės bendrovė Brenntag per susijusias įmones pardavė cheminių medžiagų Sirijos farmacijos kompanijai. Skelbiama, kad medžiagos galimai galėjo būti naudojamos ir kuriant cheminius ginklus, nors pasak Brenntag, jos buvo skirtos vaistų nuo skausmo gamybai. Brenntag yra viena didžiausių chemines medžiagas platinančių bendrovių pasaulyje. Nuo metų pradžios jos akcijos iki šiandien buvo prabrangusios beveik 14%. Pasak Reuters, iš 20 bendrovę sekančių analitikų, 7 rekomendacija yra „pirkti“, 7 – „pralenks rinką“, 5 – „laikyti“, 1 – „parduoti“.

Ketvirtadienį stipriau smuko farmacijos sektoriaus mažmenininkės Rite Aid akcijų kaina. Bendrovė pranešė didesnius nei prognozuota nuostolius. Jie per pirmą ketvirtį sudarė 1 mlrd. USD, arba 1,88 USD akcijai. Pajamos siekė 5,4 mlrd. USD. Remiantis FactSet duomenimis, analitikai vidutiniškai prognozavo 0,90 USD nuostolių ir 5,4 mlrd. USD pajamų. Remiantis Reuters duomenimis, iš vos 4 Rite Aid sekančių analitikų, 1 rekomendacija yra „pirkti“, 2 – „nepralenks rinkos“, 1 – „parduoti“. Tuo tarpu kitos farmacijos kompanijos Walgreens Boots Alliance vertybiniai popieriai brango. Paskelbti praėjusio ketvirčio rezultatai pranoko analitikų lūkesčius. Pelnas sudarė 1,025 mlrd. USD. Pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 1,47 USD ir buvo 0,04 USD didesnis nei prognozavo analitikai. Pajamos siekė 34,59 mlrd. USD. Nuo metų pradžios kompanijos akcijos iki šiandien buvo atpigusios daugiau nei 23%. Pasak Reuters, iš 24 bendrovę sekančių analitikų, 2 rekomendacija yra „pirkti“, 2 – „pralenks rinką“, 17 – „laikyti“, 2 – „nepralenks rinkos“, 1 – „parduoti“.

Lūkesčius kiek pranoko paskelbti Vokietijos infliacijos duomenys. Šį mėnesį, lyginant su geguže, vartotojų kainų indekso reikšmė didėjo 0,3%. Analitikai prognozavo vos 0,1% sieksiantį augimą. Metinė infliacija birželio mėnesį Vokietijoje siekė 1,3% ir atitiko lūkesčius. Tuo tarpu Ispanijoje atitinkamo indekso reikšmė prasilenkė su prognozėmis. Remiantis išankstiniais duomenimis, infliacijos augimas šį mėnesį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metai, siekė 0,4% ir buvo perpus mažiau nei prognozuota. Tai žemiausias lygis nuo 2016 metų. Prie tokio rezultato prisidėjo smukusios kuro ir energijos išteklių kainos.

Ketvirtadienį apie 10% į viršų stipriai šoktelėjo Švedijos drabužių mažmenininkės H&M akcijų kaina. Bendrovė pranešė, jog vasaros pradžia nuteikia optimistiškai, o naujos kolekcijos pardavimai kol kas viršija lūkesčius. Birželio mėnesio pardavimų augimas siekia apie 12%. Įmonė paskelbė planuojanti atidaryti mažiau naujų parduotuvių nei anksčiau skelbta. Jų skaičius šiais metais turėtų siekti apie 130. Anksčiau buvo kalbama apie 175 naujas parduotuves. Remiantis Reuters duomenimis, iš 25 H&M sekančių analitikų, 2 rekomendacija yra „pirkti“, 7 – „laikyti“, 10 – „nepralenks rinkos“, 6 – „parduoti“.

Dow Jones reikšmė per mėnesį iki penktadienio jau buvo pakilusi 6,9%. Tai geriausias birželio mėnesio rezultatas nuo 1938 metų. Tuomet indekso prieaugis per birželį sudarė net 24,3%. S&P 500 indekso prieaugis siekė net 8,2%. Tokio rezultato birželio mėnesį investuotojai nematė nuo 1955 metų.

Investuotojai seka įvykius Japonijoje, kur vyksta G20 valstybių susitikimas. Anksti ryte šeštadienį Lietuvos laiku turėtų susitikti ir D. Trumpas bei Kinijos prezidentas Xi Jinpingas. Wall Street Journal vakar pranešė, jog Kinijos prezidentas yra paruošęs D. Trumpui pasiūlymus dėl prekybos susitarimo.

JAV centrinis bankas pranešė, jog 18 didžiausių JAV bankų atlaikė streso tęstus. Bankai turi sukaupę pakankamai atsargų ir kapitalo, kad galėtų tęsti savo veiklą ir kreditavimą ekonominės recesijos ir nuosmukio sąlygomis. Pasak Wall Street Journal, didieji JAV bankai, įskaitant JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs dėl sėkmingų testų galės didinti dividendus ir toliau vykdyti savų akcijų supirkimus.

Paskelbta, jog Apple palieka produktų dizaino vadovas J. Ive, kuris buvo atsakingas už pagrindinių Apple produktų dizainą nuo 1996 metų. J. Ive dirbo su plačiu produktų spektru, įskaitant Mac, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch ir kt. bei yra laikomas vienu iš geriausių produktų dizainerių pasaulyje.

Remiantis išankstiniais Eurostat duomenimis, metinis euro zonos infliacijos augimas pirmą vasaros mėnesį siekė 1,2%. Toks pat augimas fiksuotas ir gegužę. Tai atitiko ir ekonomistų prognozes. Atmetus energijos išteklių, maisto, alkoholio ir tabako kainų pokyčius, vadinamas metinis bazinis infliacijos lygis birželį sudarė 1,1% bei buvo 0,3% didesnis nei gegužę. Tai pozityviau nuteikiantis rezultatas.

Pagal patikslintus duomenis, Jungtinės Karalystės BVP augimas pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 1,8%. Tai atitiko lūkesčius. Ispanija taip pat paskelbė atitinkamą rodiklį. Šalies ekonomika per metus pirmą ketvirtį augo 2,4% tempu. Tai išties neblogas rezultatas. Nustebino taip pat paskelbti mažmenininkų pardavimų rezultatai. Ispanijoje gegužę pardavimų apimtys, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, augo 2,4%. Ekonomistai prognozavo vos 0,7% sieksiantį augimą.

Jungtinės Karalystės kompaniją Merlin Entertainments, kuri valdo Madame Tussauds muziejus ir Legoland Parks, už 7,5 mlrd. USD įsigis JAV bendrovė BlackStone ir Kanadijos pensijų fondas CPPIB. Už vieną  akciją siūloma 4,55 GBP. Pasak Merlin Entertainments, toks patrauklus pasiūlymas yra galimybė esamiems akcininkams realizuoti savo investicijas.

Savaitgalio metu daugiausiai dėmesio sulauks G20 valstybių susitikimas Japonijoje. Kitos savaitės pradžioje bus skelbiamas Jungtinės Karalystės ir JAV gamybos sektorių pirkimo vadybininkų indeksai. Antradienį Australijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Savaitės viduryje Jungtinė Karalystė viešins paslaugų sektoriaus indeksą, o JAV skelbs bedarbių paraiškų skaičių, naftos atsargų pokyčius, sukurtų darbo vietų skaičių ir ISM ne gamybos sektoriaus indeksą. Ketvirtadienį JAV bus minima Nepriklausomybės Diena, tad akcijų biržos bus uždarytos. Savaitės pabaigoje daugiausiai dėmesio sulauks skelbiami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu