JAV rinkų priešprekybinė apžvalga 2019-06-28

2019-06-28

Dow Jones arti to, kad pasiektų geriausią birželio mėnesio rezultatą nuo 1938 metų. Investuotojai laukia D. Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo.

Didesnė dalis JAV akcijų vakar brango. Tiesa, Dow Jones indekso reikšmė nežymiai smuktelėjo. Priešprekybinėje sesijoje vyrauja žalia spalva. Šiandien – paskutinė birželio mėnesio prekybos diena. Dow Jones reikšmė per mėnesį jau pakilo 6,9%. Tai geriausias birželio mėnesio rezultatas nuo 1938 metų. Tuomet indekso prieaugis per birželį sudarė net 24,3%. S&P 500 indekso prieaugis iki šiandienos siekia net 8,2%. Tokio rezultato birželio mėnesį investuotojai nematė nuo 1955 metų. Investuotojai seka įvykius Japonijoje, kur vyksta G20 valstybių susitikimas. Anksti ryte šeštadienį Lietuvos laiku turėtų susitikti ir D. Trumpas bei Kinijos prezidentas Xi Jinpingas. Wall Street Journal vakar pranešė, jog Kinijos prezidentas yra paruošęs D. Trumpui pasiūlymus dėl prekybos susitarimo. Šiandien taip pat paskelbta, jog JAV vartotojų išlaidos gegužės mėnesį, lyginant su balandžiu, augo 0,4%. Tai 0,1% mažiau nei prognozuota. Pozityviau nuteikė tai, jog vartotojų pajamos per minėtą laikotarpį augo 0,5% ir 0,2% pranoko lūkesčius. Pinga Apple akcijos. Paskelbta, jog kompaniją paliks produktų dizaino vadovas J. Ive, kuris buvo atsakingas už pagrindinių Apple produktų dizainą nuo 1996 metų. J. Ive dirbo su plačiu produktų spektru, įskaitant Mac, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch ir kt. bei yra laikomas vienu iš geriausių produktų dizainerių pasaulyje. Brangsta bankų vertybiniai popieriai. Vakar FED pranešė, jog 18 didžiausių JAV bankų atlaikė streso tęstus. Bankai turi sukaupę pakankamai atsargų ir kapitalo, kad galėtų tęsti savo veiklą ir kreditavimą ekonominės recesijos ir nuosmukio sąlygomis. Pasak Wall Street Journal, didieji JAV bankai, įskaitant JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs dėl sėkmingų testų galės didinti dividendus ir toliau vykdyti savų akcijų supirkimus.

Europoje akcijos šiandien brangsta. Paskelbta nemažai makroekonominių rodiklių. Remiantis išankstiniais Eurostat duomenimis, metinis euro zonos infliacijos augimas pirmą vasaros mėnesį siekė 1,2%. Toks pat augimas fiksuotas ir gegužę. Tai atitiko ir ekonomistų prognozes. Atmetus energijos išteklių, maisto, alkoholio ir tabako kainų pokyčius, vadinamas metinis bazinis infliacijos lygis birželį sudarė 1,1% bei buvo 0,3% didesnis nei gegužę. Tai pozityviau nuteikiantis rezultatas. Pagal patikslintus duomenis, Jungtinės Karalystės BVP augimas pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 1,8%. Tai atitiko lūkesčius. Ispanija taip pat paskelbė atitinkamą rodiklį. Šalies ekonomika per metus pirmą ketvirtį augo 2,4% tempu. Tai išties neblogas rezultatas. Nustebino taip pat paskelbti mažmenininkų pardavimų rezultatai. Ispanijoje gegužę pardavimų apimtys, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, augo 2,4%. Ekonomistai prognozavo vos 0,7% sieksiantį augimą. Prancūzijos vartotojų išlaidų indekso augimas šį mėnesį, lyginant su geguže, didėjo 0,4%. Analitikai prognozavo 0,2% augimą. Per metus bendrai vartotojų išlaidos išaugo 1,4%. Stiprokai pabrangusios Jungtinės Karalystės bendrovės Merlin Entertainments akcijos. Kompaniją, kuri valdo Madame Tussauds muziejus ir Legoland Parks, už 7,5 mlrd. USD įsigis JAV bendrovė BlackStone ir Kanadijos pensijų fondas CPPIB. Už vieną  akciją siūloma 4,55 GBP. Pasak Merlin Entertainments, toks patrauklus pasiūlymas yra galimybė esamiems akcininkams realizuoti savo investicijas.

Šiandien dar galėsime įvertinti JAV Čikagos pirkimo vadybininkų ir patikslintą Mičigano universiteto rengiamą vartotojų lūkesčių indeksus. Savaitgalio metu daugiausiai dėmesio sulauks G20 valstybių susitikimas Japonijoje. Kitos savaitės pradžioje bus skelbiamas Jungtinės Karalystės ir JAV gamybos sektorių pirkimo vadybininkų indeksai. Antradienį Australijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Savaitės viduryje Jungtinė Karalystė viešins paslaugų sektoriaus indeksą, o JAV skelbs bedarbių paraiškų skaičių, naftos atsargų pokyčius, sukurtų darbo vietų skaičių ir ISM ne gamybos sektoriaus indeksą. Ketvirtadienį JAV bus minima Nepriklausomybės Diena, tad akcijų biržos bus uždarytos. Savaitės pabaigoje daugiausiai dėmesio sulauks skelbiami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai.

Jums taip pat gali būti įdomu