Savaitės finansų rinkų įvykių apžvalga (06.10 – 06.14)

2019-06-14

Pirmadienį itin stipriu kritimu išsiskyrė vaistų gamintojos Insys Therapeutics akcijos. Bendrovė pateikė pareiškimą dėl bankroto. Praėjusią savaitę kompanija sutiko sumokėti 225 mln. USD baudų už kyšininkavimą. Bendrovė papirkinėdavo gydytojus tam, kad jie savo pacientams išrašytų bendrovės gaminamus vaistus. Remiantis JAV prokurorų surinkta informacija, dėka neteisėtos veiklos Insys Therapeutics stipriai išaugino savo verslo apimtis. 2012 metais bendrovės pardavimai sudarė 8,6 mln. USD, o 2015 metais pajamos jau buvo išaugusios iki 329 mln. USD. Bendrovė 2013 metais įvykdė pirminį viešąjį platinimą ir buvo sėkmingiausias tų metų IPO.  

Pranešta apie United Technologies ir Raytheon bendrovių susijungimą. Nauja bendrovė, kurios rinkos kapitalizacija viršys 100 mlrd. USD, bus antra didžiausia aeronautikos bendrovė pagal pardavimus pasaulyje po Boeing. Metinės sujungtos bendrovės pajamos šiais metais turėtų sudaryti 74 mlrd. USD. Naujoji kompanija bus pavadinta Raytheon Technologies pavadinimu.

Paskelbta keletas Kinijos makroekonominių rodiklių. Šalies eksporto apimtys praėjusį mėnesį, lyginant su pačiu laikotarpiu pernai, augo 1,1%. Balandį buvo fiksuotas 2,7% kritimas, o ir ekonomistai šį kartą prognozavo net 4% mažesnes apimtis. Tad, rezultatas pakankamai neblogas. Importo apimtys krito 8,5%, nors balandį buvo fiksuotas 4% augimas. Ekonomistai taip pat prognozavo 4% mažėsiančias importo apimtis. Rezultatas daugiau nei du kartus prastesnis. Taip pat paskelbta, jog Kinijoje jau 11-ą mėnesį iš eilės fiksuojami krentantys automobilių pardavimai. Gegužės mėnesį, lyginant su tuo pačiu laikotarpi praėjusiais mėnesiais, pardavimų apimtys krito 16,4% iki 1,91 mln. vienetų. Balandį jie smuko 14,6%. Kinija yra didžiausia automobilių rinka pasaulyje. Kiek pozityviau nuteikia tai, jog stiprokai, t.y. 41,5% augo naujos kartos kuru varomų (angl. new energy vehicle) automobilių pardavimai. Į šį segmentą įeina hibridiniai, elektra, vandeniliu ir kt. atsinaujinančios energetikos kuru varomi automobiliai.

Nuvylė paviešinti Jungtinės Karalystės ekonominiai duomenys. Šalies bendras vidaus produktas balandžio mėn., lyginant su kovu, krito 0,4%. Ekonomistai prognozavo 0,1% sieksiantį ekonomikos augimo lėtėjimą. Gamybos sektoriaus indekso reikšmė per tą patį laikotarpį smuko net 3,9%. Tai didžiausias šio indekso pokytis nuo 2002 metų birželio. Tokiam rezultatui daugiausiai įtakos turėjo balandį itin stipriai kritusios transporto ir transporto įrangos gamybos apimtys. Jos smigo žemyn net 13,4%. Tai didžiausias pokytis nuo 1974 metų. . Taip pat paskelbta keletas šalies darbo rinkos rodiklių. Vasario – kovo mėn. laikotarpiu vidutinis darbo užmokestis šalyje, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, augo 3,1% tempu. Tai 0,2% spartesnis augimas nei prognozavo ekonomistai. Nedarbo lygis išliko nepasikeitęs ir siekė 3,8%.

Šią savaitę įvyko Tesla akcininkų susirinkimas. Tesla vadovas E. Muskas teigė, jog nesusiduriama su problemomis dėl automobilių paklausos, o pardavimai gerokai viršija gamybos apimtis. Be to, su gamyba susitvarkoma tikrai neblogai. Taip pat pridūrė, jog padarytas nemažas progresas statant gamyklą „gigafactory“ Šanchajuje, kurioje jau yra montuojami ir patys gamybos įrengimai. Investicijų bendrovės Baird analitikas B. Kallo pranešė, jog nekoreguos savo rekomendacijos “pirkti” Tesla akcijų atžvilgiu. Tikslinė akcijos kaina taip pat liko nepakeista (340 USD). Tai 58% didesnė nei vakarykštė uždarymo kaina. Nuo metų pradžios iki šiandien Tesla akcijos yra atpigusios kiek daugiau nei 36%. Tiesa, vien per praėjusias penkias prekybos sesijas vertybinių popierių kaina pabrango net 19%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 30 Tesla sekančių analitikų, 7 rekomendacija yra „pirkti“, 3 – „pralenks rinką“, 8 – „laikyti“, 8 – „nepralenks rinkos“, 4 – „parduoti“.

Jungtinėje Karalystėje daugiausiai dėmesio sulaukia kova dėl Konservatorių partijos lyderio posto. Pakeisti buvusią vadovę T. May pretenduoja dešimt kandidatų. Kaip pagrindiniu favoritu kol kas yra įvardijamas buvęs šalies užsienio reikalų ministras B. Johnsonas. Jis buvo vienas iš pagrindinių 2016 metų Brexit kompanijos iniciatorių. Pirmasis rinkimų turas įvyko ketvirtadienį. Kaip ir buvo tikėtasi, daugiausiai balsų (114) surinko vienas iš favoritų laimėti B. Johnsonas. Jis žada, jog jam laimėjus, šalis išstos iš Europos Sąjungos iki spalio 31 dienos su arba be Brexit susitarimo. Antroje vietoje liko J. Huntas, už kurį balsavo 43 partijos nariai.

Itin stipriai pigo britų prabangos prekių gamintojos Ted Baker vertybiniai popieriai. Bendrovė įspėjo investuotojus dėl šiais metais mažėsiančio pelno. Prognozuojama, kad ikimokestinis šių finansinių metų pelnas sudarys 50 – 60 mln. GBP, kuomet analitikų prognozėse vidutiniškai buvo skaičiuojama 70 mln. GBP. Bendrovė pavadino šiuo metus “ypatingais sunkiais” dėl augančios konkurencijos ir smunkančios vartotojų paklausos.

Savaitės viduryje daugiausiai dėmesio sulaukė paskelbti JAV infliacijos duomenys. Vartotojų kainų indekso augimas gegužės mėnesį, lyginant su balandžiu, siekė 0,1%. Tai atitiko ekonomistų prognozes. Indekso reikšmė, atmetus maisto produktų ir energetikos įtaką, siekė 0,1% ir buvo 0,1% mažesnė nei tikėtasi. Metinis JAV infliacijos augimas praėjusį mėnesį sudarė 1,8%.

Analitika ir prognozėmis užsiimanti bendrovė Oxford Economics, paskelbė atnaujintą ketvirčio ataskaitą. Pirminiu scenarijumi, prognozuojama, kad pasaulinis šių metų ekonomikos augimas sudarys 2,7%. Tai būtų tikrai neblogas rezultatas, įvertinus visas su prekybos nesutarimais susijusiais rizikas. Tiesa, pateikiama ir keletas prastesnių scenarijų. Oxford Economics prognozuoja, jog JAV ekonomikos augimui per ateinančius šių metų ketvirčius stipriai sulėtėjus, smukus įmonių pelnams ir prastėjant investuotojų sentimentams, S&P 500 indekso reikšmė galėtų kristi ir 30%. Kita prognozė – jeigu JAV įvestų 25% tarifus visoms prekėms iš Meksikos ir Kinijos, 10% tarifus Europos importui ir 25% į JAV įvežamiems automobiliams, skaičiuojama, jog pagrindinio JAV akcijų indekso reikšmė iki metų pabaigos sumažėtų 15%.

Ketvirtadienį stiprokai brango nafta. Skelbiama, jog Omano įlankoje užpulti du naftos tanklaiviai. Vienas iš tanklaivių priklauso Norvegijos bendrovei Frontline. S. Arabija pareiškė, jog už išpuolį atsakingas Iranas, tiesa, Irano naujienų agentūra IRNA savo ruožtu pranešė, jog Teheranas nusiuntė pagalbą tanklaiviams. Gegužės mėnesį šiame regione jau įvyko panašaus tipo užpuolimai, tad įtampa tik auga, ypatingai tarp JAV ir Irano.

Tarp pavienių bendrovių aktyvesne prekyba šią savaitę išsiskyrė kibernetinio saugumo technologijų kompanija CrowdStrike. Trečiadienį pirmą kartą jos akcijomis buvo pradėta prekiauti biržoje. Pirminio platinimo metu akcijos išplatintos po 34 USD, o jomis pradėjus prekiauti biržoje kaina iškart šovė į viršų ir atsidarė ties 63,50 USD kainos riba. Biržos uždarymo metu kaina siekė 58,90 USD. Rinkos kapitalizacija pasiekė 11,4 mlrd. USD, o tai atitinka 37 metų amžiaus bendrovės Symantec rinkos vertę, kuri taip pat užsiima programinės saugumo įrangos kūrimu. Tiesa, CrowdStrike pajamos sudaro vos 5% Symantec pardavimų. CrowdStrike pajamos praėjusiais finansiniais metais siekė 249,8 mln. USD (daugiau nei 100% augimas lyginant su 2017 m.), o nuostoliai sudarė 140 mln. USD. Bendrovės kuriami technologiniai sprendimai padeda aptikti saugumo pažeidimus bei spragas ir atlikti jų prevenciją.

Stipriai pigo didžiausios vario išgavėjos Europoje Aurubis akcijos. Bendrovė įspėjo apie mažėsiantį pelną dėl išaugusių investicijų išlaidų. Taip pat, jog kompaniją paliks dabartinis jos vadovas J. Schachleris. Prieš jį anonimiškai pasisakė visa įmonės stebėtojų taryba. Prieš keletą dienų Vokietijos banko Nors/LB analitikai paskelbė išlaikantis esamą Aurubis reitingą – „neutralu“. Tikslinė jų numatyta akcijos kaina yra 42,5 EUR. Ketvirtadienį biržos atidarymo metu už vieną akciją mokėta 38,35 EUR. Nuo metų pradžios vertybinių popierių kaina iki šiandien buvo kritusi 4,8%. Tiesa, lygiai prieš metus už akciją buvo mokama 70 EUR (~45% daugiau). Remiantis Reuters duomenimis, iš 13 kompaniją sekančių analitikų, 3 rekomendacija yra „pirkti“, 1 – „pralenks rinką“, 7 – „laikyti“, 2 – „nepralenks rinkos“.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu