Savaitės finansų rinkų įvykių apžvalga (06.03 – 06.07)

2019-06-07

Europos centrinis bankas, kaip ir tikėtasi, nusprendė nekeisti palūkanų. Posėdis vyksta Vilniuje. Jame dalyvauja 19-os centrinių bankų vadovai. Paskelbta, jog palūkanos išliks dabartiniame lygyje bent iki 2020 metų antros pusės. Eurostat paskelbė patikslintus euro zonos BVP duomenis. Regiono ekonomika pirmą ketvirtį, lyginant su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu, augo 0,4%. Per metus BVP augimas siekė 1,2%. Bendrai Europos Sąjungos šalių ekonomika ūgtelėjo 1,5%. Palyginimui, JAV BVP pirmą ketvirtį, lyginant su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu, išaugo 0,8%, o per metus net 3,2%. Lūkesčius viršijo paskelbta Vokietijos gamyklų užsakymų statistika. Naujų užsakymų kiekis balandį, lyginant su kovu, augo 0,3%. Analitikai prognozavo vos 0,1% siesiantį augimą.

Tuo tarpu Australijos centrinis bankas nusprendė mažinti palūkanas. Kaip ir rinkos dalyviai prognozavo, pirmą kartą per pastaruosius tris metus buvo sumažintos palūkanų normas. Jos sumažintos nuo 1,50% iki 1,25%. Pasak banko vadovo P. Lowe, toks sprendimas priimtas tam, kad būtų duotas palaikymas tolimesniam darbo rinkos ir ekonomikos augimui, bei prisidėta prie užtikrinimo, kad infliacijos lygis vidutinės trukmės periodu atitiks tikslinį lygį. Analitikai prognozuoja, kad iki rugsėjo mėnesio palūkanos dar kartą bus sumažintos, o tikimybė, kad tai bus padaryta trečią kartą iki šių metų pabaigos yra 50%.

Remiantis išankstine Eurostat pateikiama informacija, gegužės mėnesį metinis infliacijos augimas euro zonoje krito iki 1,2%. Tai 0,5% mažiau nei balandį ir 0,2% prasčiau nei prognozavo analitikai. Kiek pozityvo suteikė mažėjęs nedarbo lygis. Balandžio mėnesį euro zonoje bedarbių skaičius smuko iki 7,6%. Tai 0,1% mažiau nei prognozuota. Tai žemiausias nedarbo lygis nuo 2008 metų rugpjūčio mėnesio. Bendras Europos Sąjungos šalių nedaro lygis balandį išliko nepakitęs ir sudarė 6,4%. Didžiausias bedarbių skaičius toliau buvo fiksuotas Graikijoje (18,5% – vasario mėn. duomenys), Ispanijoje (13,8%), Italijoje (10,2%). Žemiausias – Čekijoje (2,1%), Vokietijoje (3,2%), Olandijoje (3,3%).

Paskelbta, kad Fiat Chrysler nusprendė atsiimti savo pasiūlymą jungtis su Renault. Pasak Renault, susitarimas negalėjo būti pasiektas, nes Prancūzijos vyriausybės atstovai paprašė jį atidėti. Būtent Prancūzijos vyriausybė yra didžiausia Renault akcininkė, kuriai priklauso kiek daugiau nei 15% akcijų.

Su lūkesčiais prasilenkė JAV darbo rinkos rodikliai.  Praėjusį mėnesį JAV buvo sukurta viso labo 75 tūkst. naujų darbo vietų, išsk. žemės ūkį. Analitikai prognozavo 177 tūkst. Vidutinio darbo užmokesčio augimas taip pat mažesnis nei prognozuota. Jis, lyginant su kovo mėnesiu, siekė 0,2%, nors analitikai prognozavo 0,3%. Per metus vidutinis darbo užmokestis augo 3,1%. Nedarbo lygis išliko toks pats ir siekė 3,6%. To ir buvo tikėtasi.

Penktadienį į viršų stipriai šovė mėsos pakaitalų gamintojos Beyond Meat akcijos. Bendrovė pranešė praėjusio ketvirčio rezultatus. Per pirmą ketvirtį kompanijos pajamos sudarė 40,2 mln. USD. Analitikai prognozavo 38,9 mln. USD sieksiančius pardavimus. Dirbama ir toliau nuostolingai. Nuostoliai sudarė 6,6 mln. USD, kuomet praėjusiais metais per tą patį laikotarpį jie siekė 5,7 mln. USD. Nuostolis akcijai sudarė 0,95 USD. Beyond Meat prognozuoja, kad šių metų pajamos sudarys 210 mln. USD, kuomet analitikai tikisi 205 mln. USD. Nuo gegužės 7 dienos, kuomet kompanijos akcijomis buvo pradėta prekiauti biržoje, jos iki penktadienio buvo pabrangusios jau 33%. Kompanijos rinkos kapitalizacija tuo metu sudarė 5,8 mlrd. USD, o tai įspūdingas dydis, net ir įvertinus lūkesčius pranokusias pajamas.

Pagrindinis Japonijos akcijų indeksas Nikkei 225 penktadienį pakilo į viršų 0,53%. Bendras savaitės pokytis taip pat teigiamas ir siekė 1,38%. Nuvylė paskelbtas šalies namų ūkių vartojimas. Nors balandžio mėnesį jis, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, išaugo 1,3%, rezultatas prasilenkė su lūkesčiais. Analitikai prognozavo 2,6% augimą. Nuvylė ir tai, jog balandį, įvertinus infliacijos įtaką, 1,1% smuko vidutinis atlyginimas. Tai neabejotinai turės įtakos ir tolimesnėms šalies vartotojų išlaidų augimo perspektyvoms. Australijoje akcijos šiandien bendrai brango 0,95%. Per savaitę šalies akcijų indekso prieaugis sudarė 0,73%.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė T. May oficialiai paliko Konservatorių partijos pirmininko postą. Premjerės pareigas ji eis toliau, kol partija išrinks naują lyderį. Į partijos lyderio ir ministro pirmininko kandidatūras pretendentai paraiškas pateiks birželio 10 dieną, o balsavimai dėl jų šalies parlamente prasidės birželio 13-ąją.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu