Savaitės finansų rinkų įvykių apžvalga (05.13 – 05.17)

2019-05-17

Kinija atsakė į JAV įvestus tarifus. Šalies vyriausybė paskelbė, jog nuo birželio 1 dienos bus įvesti iki 25% sieksiantys tarifai 60 mlrd. USD vertės prekėms iš JAV. Situaciją kiek apraminti pirmadienį pabandė D. Trumpas, kuris teigė, jog per artimiausias tris ar keturias savaitės bus aišku, ar JAV delegacijos vizitas į Kiniją, kur toliau vyks derybos, bus sėkmingas. Pasak JAV prezidento, jis „turi nuojautą“, kad šis vizitas bus sėkmingas, o su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu planuoja susitikti kitą mėnesį vyksiančiame G20 valstybių susitikime. Taip pat buvo pridurta, jog dėl likusios Kinijos prekių dalies papildomo apmokestinimo tarifais nėra nuspręsta Trečiadienį pasirodė pranešimai, kad JAV administracija pusmečiui atidės tarifų pakėlimą į šalį importuojamiems automobiliams iš Europos ir Japonijos. Tiesa, D. Trumpas tuo pačiu inicijavo procedūras dėl Kinijos telekomunikacijų bendrovės Huawei tinklų įrangos naudojimo uždraudimo JAV. Visgi JAV iždo sekretorius S. Mnuchinas ketvirtadienį teigė, jog artimiausiu metu planuoja vykti į Pekiną, kur toliau tęs derybas su Kinijos atstovais dėl prekybos sandorio sudarymo. Pasak jo, derybos iki šiol visgi buvo konstruktyvios, tačiau dar „liko daug darbo“. Galiausiai penktadienį žodį tarė ir Kinijos vyriausybė, kuri išplatino pranešimą. Jame teigiama, kad JAV veiksmai, t.y. sprendimas padidinti tarifus neigiamai atsiliepia deryboms ir jas stabdo. Tai atsilieps derybų eigai.

Walmart paskelbė, jog per pirmą ketvirtį uždirbo 3,84 mlrd. USD pelno. Tai net 55% daugiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais. Pajamos augo kiek kukliau, t.y. 1% ir sudarė 123,9 mlrd. USD. Pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 1,13 USD. Analitikai prognozavo 1,02 USD. Stipriai augo elektroninės komercijos pardavimai, kurie didėjo 37%. Walmart.com elektroninė parduotuvė užima vis daugiau JAV elektroninės komercijos rinkos. Nuo metų pradžios bendrovė akcijos yra pabrangusios daugiau nei 7%. Iš 33 Walmart sekančių analitikų, 9 rekomendacija yra „pirkti“, 7 – „pralenks rinką“, 16 – „laikyti“, 1 – „parduoti“. Nuo metų pradžios kompanijos akcijos yra pabrangusios kiek daugiau nei 9%.

Rezultatus paskelbė ir mados prekių kompanija Ralph Lauren. Bendrovės pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 1,07 USD. Analitikai prognozavo 0,89 USD. Pajamos sudarė 1,51 mlrd. USD. Nors pardavimai Š. Amerikos rinkoje smuko 4%, neblogai atrodo situacija Azijoje, kur pajamos augo 10%. Kinijoje pardavimai didėjo net 30%. Bendrovė paskelbė apie dividendų didinimą 10%. Metiniai dividendai sieks 2,75 USD akcijai. Vakar biržos uždarymo metu už vieną Ralph Lauren akciją buvo mokama 118,28 USD. Remiantis Reuters duomenimis, iš 18 bendrovę sekančių analitikų, 2 rekomendacija yra „pirkti“, 8 – „pralenks rinką“, 7 – „laikyti“, 1 – „nepralenks rinkos“.  

Nemažai dėmesio susilaukė Vokietijos ZEW instituto rengiamas ekonomikos lūkesčių indeksas. Jo reikšmė gegužės mėn. netikėtai prasilenkė su lūkesčiais ir buvo neigiama (-2,1). Analitikai prognozavo 5,1 punkto. Indeksas yra sudaromas apklausiant apie 300 šalies institucinių investuotojų apie jų lūkesčius ekonomikos atžvilgiu per ateinančius šešis mėnesius. Pasak ZEW prezidento A. Wambacho, pagrindinė prasto sentimento priežastis – toliau besieskaluojantis prekybinis konfliktas tarp JAV ir Kinijos.

Šią savaitę aktyvesni buvo Vokietijos farmacijos konglomerato Bayer investuotojai. Pasirodė naujienos, jog Kalifornijoje vykusio teisminio proceso metu iš Bayer priklausančios bendrovės Monsanto priteista 2,05 mlrd. USD. Pripažinta, jog Monsanto piktžolių naikinimo preparatas Roundup prisidėjo prie vėžinių susirgimų sukėlimo.  Nuo metų pradžios Bayer akcijos yra atpigusios daugiau nei 9%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 26 Bayer sekančių analitikų, 6 rekomendacija yra „pirkti“, 5 – „pralenks rinką“, 13 – „laikyti“, 1 – „nepralenks rinkos“, 1 – „parduoti.

Rezultatus paskelbė ir JAV mažmenininkė Macy‘s. Bendrovė per praėjusį ketvirtį uždirbo 0,44 USD pelno ir sugeneravo 5,5 mlrd. USD pajamų. Analitikai prognozavo 0,34 USD pelno ir 5,54 mlrd. USD sieksiančių pardavimų. Remiantis Reuters duomenimis, iš 18 Macy‘s sekančių analitikų, tik 1 rekomendacija yra „pirkti“, 2 – „pralenks rinką“, 10 – „laikyti“, 3 – „nepralenks rinkos“, 2 – „laikyti“.

Rezultatais pasidalino ir Kinijos elektroninės prekybos milžinė Alibaba. Jie taip pat atrodo pakankamai neblogai ir sugebėjo pranokti lūkesčius. Bendrovės pajamos per praėjusį ketvirtį augo iki 93,5 mlrd. CNY (apie 13,59 mlrd. USD). Analitikai tikėjosi 91,58 mlrd. CNY. Pelnas siekė 25,83 mlrd. CNY. Remiantis Reuters duomenimis, iš 49 bendrovę sekančių analitikų, 26 rekomendacija yra “pirkti”, 23 – “laikyti”.

Nuvylė Nissan. Kompanija paskelbė, jog 2018 finansinių metų rezultatai buvo prasčiausi per pastaruosius vienuolika metų. Nissan vadovas H. Saikawa teigė, jog įmonė „pasiekė dugną“. Bendrovė per praėjusius finansinius metus (baigėsi kovo 31 d. uždirbo 319,1 mlrd. JPY pelno (apie 2,9 mlrd. USD). Tai daugiau nei dvigubai mažiau nei 2017 metais, kuomet pelnas siekė 746,9 mlrd. JPY. Remiantis Refinitiv duomenimis, analitikai vidutiniškai prognozavo 457,7 mlrd. JPY. Prastam rezultatui daugiausiai įtakos turėjo smukę automobilių pardavimai Kinijoje, taip pat lėtėjusi Š. Amerikos rinka. Praėjusiais metais dėl į skandalą papuolusio buvusio bendrovės vadovo C. Ghosno padarytų nusikaltimų, kompanija buvo priversta sumokėti 9,2 mlrd. JPY baudų.

Remiantis išankstiniais Eurostat duomenimis, euro zonos ekonomika per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu, augo 0,4%. Tai atitiko prognozes. Metinis regiono bendro vidaus produkto augimas siekė 1,2%. Lietuvos ekonomika per metus paaugo 3,8%. Didžiausia regiono ekonomikos Vokietijos BVP per metus augo 0,7%, o lyginant su paskutini praėjusių metų ketvirčiu augimas siekė 0,4%. Tai taip pat atitiko analitikų prognozes. Per pirmą ketvirtį euro zonoje sukurtų darbo vietų skaičius augo 0,3%. Tai 0,1% geriau nei tikėtasi.

Penktadienį itin stipriai pigo socialinio tinklo Pinterest akcijos. Bendrovė pranešė, jog per pirmą ketvirtį patyrė 41,4 mln. USD nuostolių. Tai 0,33 USD vienai akcijai. Pajamos sudarė 201,9 mln. USD. Per praėjusių metų pirmą ketvirtį pardavimai siekė 131 mln. USD. Analitikai tikėjosi 200,7 mln. USD ir 0,11 USD pakoreguoto nuostolio, tenkančio vienai akcijai. Per metus stiprokai išaugo bendros išlaidos, kurios didėjo 32%. Bendrovė paskelbė, jog turi 291 mln. USD aktyvių vartotojų, iš kurių generuoja pajamas. Jų vienam vartotojui tenka 0,73 USD. Tai geresnis rezultatas nei prognozavo analitikai, kurie tikėjosi 288,7 mln. vartotojų. Remiantis Reuters duomenimis, iš 17 Pinterest sekančių analitikų, 3 rekomendacija yra „pirkti“, 1 – „pralenks rinką“, 12 – „laikyti“, 1 – „nepralenks rinkos“.

Remiantis Eurostat galutiniais duomenimis, metinis euro zonos vartotojų kainų indekso augimas balandžio mėnesį siekė 1,7%. Tai atitiko prognozes. Indekso reikšmė, atmetus maisto, alkoholio, tabako ir energijos išteklių kainų augimo įtaką, siekė 1,3%. Tai 0,1% daugiau nei prognozuota. Tarp Europos Sąjungos narių žemiausias infliacijos lygis balandį buvo fiksuotas Kroatijoje (0,8%), Danijoje ir Portugalijoje (po 0,9%). Aukščiausias – Rumunijoje (4,4%) ir Vengrijoje (3,9%). Lietuvoje metinė infliacijos lygis praėjusį mėnesį siekė 2,7%.

Mados prekių gamintoja Burberry paskelbė, kad per praėjusius finansinius metus (baigėsi kovo 31 d.) uždirbo 441 mln. GBP ikimokestinio pelno. Metus prieš pelnas sudarė 413 mln. GBP, tad fiksuotas augimas. Pajamos beveik nesikeitė ir siekė 2,7 mlrd. GBP. Investuotojus kiek nuvylė tai, jog vienoje iš pagrindinių kompanijos rinkų, t.y. Azijos regione, pardavimai augo ne taip stipriai kaip buvo tikėtasi. Šiame regione bendrovė sugeneruoja 41% pajamų. Nors bendrovės rezultatai parodo, kad prekybos karas tarp Kinijos ir JAV kol kas stiprios įtakos Burberry nepadarė, tačiau jos vadovas C. Bailey teigė nemanantis, kad kas nors apskritai gali būti nepaveikiamas tokių nesutarimų. Vakar stiprokai kritusios Burberry akcijos, šiandien nežymiai brangsta. Remiantis Reuters duomenimis, iš 20 Burberry sekančių analitikų, 1 rekomendacija yra „pralenks rinką“, 14 – „laikyti“, 5 – „nepralenks rinkos“. Nuo metų pradžios Burberry akcijos yra pabrangusios apie 5%.

Pasirodė pranešimai, kad Amazon investuos 575 mln. USD į kitą maisto pristatymo bendrovę Deliveroo. Investicijos bus naudotos plėsti veiklą, pristatyti naujų paslaugų klientams ir didinti programuotojų bei inžinierių komandą. Tokios gigantės kaip Amazon investicija į konkurentą nieko gero nežada Just Eat kompanijai. Nuo metų pradžios Just Eat akcijos yra pabrangusios apie 6%. Pasak Reuters, iš 16 Just Eat sekančių analitikų, 6 rekomendacija yra „pirkti“, 2 – „pralenks rinką“, 6 – „laikyti“, 1 – „nepralenks rinkos“, 1 – „parduoti“.

Europos automobilių gamintojų asociacija paskelbė, kad balandžio mėnesį regione smuko naujų automobilių pardavimai. Tai ja aštuntas mėnesis iš eilės, kuomet yra fiksuojamas pardavimų kritimas. Praėjusį mėnesį pardavimai smuko 1% ir siekė 1,21 mln. vienetų. Daugelyje didžiųjų regiono valstybių buvo fiksuotas kritimas, tiesa, stipriai išsiskyrė Lietuva. Balandį šalyje naujų automobilių pardavimai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šoktelėjo net 42%.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu