Savaitės finansų rinkų įvykių apžvalga (05.06 – 05.10)

2019-05-10

Penktadienį įsigaliojo JAV prezidento administracijos padidinti tarifai 200 mlrd. USD vertės importui iš Kinijos. Vakar vakare Vašingtone susitiko abiejų šalių derybininkai. Baltųjų Rūmų atstovai pranešė, jog šiandien toliau bus tęsiamos derybos. D. Trumpas Twitter paskyroje paskelbė, kad derybos su Kinija tęsiasi ir vyksta labai rimtai, visgi nėra jokios būtinybės skubėti. Tiesa, šis jo pranešimas greitai buvo pašalintas, o žurnalistams nepavyko gauti atsakymo, kodėl taip buvo padaryta. Kiek vėliau JAV prezidentas jau teigė, kad padidinti tarifai atneš ženkliai daugiau naudos JAV nei, kad ir koks sėkmingas susitarimas būtų pasiektas. Visgi analitikai abejoja, kad tarifai galėtų būti padidinti ir likusiai importo daliai. Goldman Sachs vyriausiasis ekonomistas J. Hatzius, teigė yra manantis, kad yra tik 30% tikimybė, kad taip galėtų atsitikti. Buvo paskelbti šalies infliacijos duomenys.

Antradienį paskelbta, jog E. Muskas gegužės 2 dieną įsigijo apie 102 tūkst. kompanijos akcijų. Už vieną buvo sumokėta 243 USD. Viso įsigijimo dydis siekia apie 25 mln. USD. E. Muskas padidino jam priklausančių Tesla akcijų skaičių iki beveik 34 mln. vnt., o tai sudaro 19,5% visų kompanijos akcijų. Tesla akcijos nuo metų pradžios yra atpigusios daugiau nei 23%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 29 bendrovę sekančių analitikų, 6 rekomendacija yra „pirkti“, 3 – „pralenks rinką“, 9 – „laikyti“, 7 – „nepralenks rinkos“, 4 – „parduoti“.

Paskutinę savaitės darbo dieną Niujorko akcijų biržoje buvo pradėta prekiauti Uber Technologies akcijomis. Trumpinys – UBER. Vakar paskelbta, jog per pirminį viešąjį platinimą bus išplatinta 180 mln. akcijų. Už vieną akciją mokama po 45 USD. Tai kiek arčiau apatinės kainos rėžio ribos, kuri buvo nustatyta ir siekė 44 – 50 USD. Tokiu būdu bus pritraukta 8,1 mlrd. USD, o visa bendrovės rinkos kapitalizacija sieks daugiau nei 75 mlrd. USD. Uber IPO taps didžiausiu nuo 2014 metų, kuomet į biržą išėjo Facebook. Socialinio tinklo bendrovės IPO dydis siekė apie 25 mlrd. USD. Toks Uber akcijų kainos įvertinimas analitikams atrodo pakankamai atsargus. Pasak bendrovės Wedbush analitiko D. Ives, įvertinimas yra pakankamai konservatyvus, tačiau protingas, atsižvelgus į tai, kaip biržoje sekasi Uber konkurentei Lyft. Vis dėl to Wedbus analitikai teigia, jog Uber vertė turėtų siekti daugiau 100 mlrd. USD, o jų rekomendacija yra „pralenks rinką“. Praėjusiais metais UBER pajamos, lyginant su 2017 metais, augo įspūdingai, t.y. 43% ir pasiekė 11,3 mlrd. USD. Tiesa, augo ir išlaidos. Veiklos nuostoliai sudarė 3 mlrd. USD.

Vokietijos automobilių gamintoja BMW paskelbė rezultatus. Per šių metų ketvirtį BMW uždirbo 589 mln. EUR veiklos pelno ir 588 mln. EUR gryno pelno. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, veiklos pelnas krito net 78%, o grynasis – 74,2%. Analitikai prognozavo, jog veiklos pelnas sieks 666 mln. EUR. Kritimui didžiausią įtaką padarė investicijos į gamyklas, įrangą bei jų perdarymą. Tai pasiruošimo elektromobilių gamybai dalis.

Bank of America Merrill Lynch paskelbė, jog per paskutinę savaitę (iki gegužės 8d.)  investuotojai, kuriuos labiausiai gąsdino naujienos dėl prekybos nesutarimų, iš pasaulinės vertybinių popierių rinkos „ištraukė“  20,5 mlrd. USD kapitalo. Tarp jų iš JAV kapitalo rinkų buvo atitraukta 14 mlrd. USD. Tai daugiausiai nuo metų pradžios. Daugiausiai lėšų buvo nukreipta į obligacijas. Pasak banko analitikų, tai jau aštunta savaitė iš eilės, kuomet fiksuojamas augantis kapitalo srautas į obligacijas.

Pavežėjimo bendrovė Lyft paskelbė pirmo ketvirčio rezultatus. Bendrovė pranešė patyrusi 1,14 mlrd. USD nuostolių (48,53 USD akcijai). Pajamos sudarė 776 mln. USD ir buvo gerokai didesnės nei praėjusiais metais, kuomet siekė 397,2 mln. USD. Didelę nuostolio dalį sudarė išlaidos susijusios su vykusiu pirminiu viešu akcijų platinimu (angl. IPO). Jos siekė 894 mln. USD. Atmetus šias ir kitas nesusijusias išlaidas, pakoreguotas nuostolis siekė 211,5 mln. USD arba 9,02 USD akcijai. Visgi tai gerokai viršijo analitikų prognozes, kurie tikėjosi 3,77 USD nuostolio akcijai ir 739,9 mln. USD sieksiančių pardavimų. Lyft finansų vadovas B. Robertsas pristatė rezultatas nusiteikęs pakankamai optimistiškai ir teigė, jog kompanija turėtų nuosekliai artėti prie pelno. Lyft prognozuoja, kad antro ketvirčio pajamos turėtų sudaryti 800 – 810 mln. USD, o bendri metų pardavimai sieks 3,28 – 3,30 mlrd. USD. Tai daugiau nei prognozuoja analitikai. Kompanija pranešė, jog Lyft naudojasi 20,5 mln. aktyvių vairuotojų. Praėjusiais metais jų skaičius siekė 14 mln.

N. Zelandijos centrinis bankas nusprendė sumažinti bazinę šalies palūkanų normą. Ji sumažinta 0,25% ir šiuo metu siekia 1,5%. Tai žemiausias lygis nuo 1999 metų. Paskutinį kartą palūkanos buvo mažintos 2016 metais. Pasak banko atstovų, pagrindinės tokio sprendimo priežastys yra lėtėjantis pasaulio ekonomikos augimas ir smunkanti šalies prekių bei paslaugų eksporto paklausa. Tai itin pasireiškia Kinijoje ir Australijoje, kurios yra didžiausios N. Zelandijos prekybos partnerės. Po naujienos stiprokai smuktelėjo N. Zelandijos dolerio, dar vadinamo Kiwi, kursas.

Siemens per praėjusį ketvirtį uždirbo 1,81 mlrd. EUR pelno ir sugeneravo 20,94 mlrd. EUR pajamų. Tai pranoko analitikų lūkesčius. Bendrovė planuoja atskirti savo „power and gas“ padalinį ir sujungti su didžiąja dalimi jam priklausančia vėjų jėgainių gamintoja Siemens Gamesa Renewable Energy. Tokiu žingsniu Siemens dar labiau išsigrynintų veiklą ir pagerintų rezultatus. Vien per 2018 finansinius metus šio padalinio pelnas krito 76%. Pasak Siemens, padalinį atskyrus būtų sutaupyta 2,3 mlrd. EUR. J. P. Morgan analitikai tokias naujienas sutiko itin palankiai ir įvertino tokį planą, kaip būsimą didžiausią Siemens korporatyvinį pasikeitimą nuo 2006 metų, kuomet bendrovė nutraukė telekomunikacijų veiklą. Investicinės bendrovės Jefferies analitikas P. Reilly taip pat antrino ir teigė, jog vertina šį bendrovės žingsnį kaip teisingą. Remiantis Reuters duomenimis, iš 27 analitikų sekančių bendrovę, 12 rekomendacija yra „pirkti“, 7 – „pralenks rinką“, 8 – „laikyti“. Nuo metų pradžios Siemens akcijos yra pabrangusios beveik 10%. Vertinant pagal vakar dienos uždarymo kainą (102,48 EUR), paskutinių dvylikos mėnesių kompanijos P/E rodiklis (akcijos kainos ir pelno akcijai santykis) siekia 16,7. Pasak Reuters, šio sektoriaus rodiklio vidurkis sudaro 24,3. Siemens dividendinis pajamingumas šiuo metu siekia apie 3% (sektoriaus – 1,4%).

Jungtinė Karalystė paskelbė, jog per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu, šalies BVP augimas siekė 0,5%. Tai atitiko analitikų lūkesčius. Prognozes pranoko šalies gamybos sektoriaus rezultatai. Kovo mėnesį, lyginant su vasariu, fiksuota 0,9% siekianti sektoriaus plėtra. Tai ženkliai daugiau nei prognozuota. Buvo tikimasi 0,1% sieksiančio augimo. Daugiau nei planuota augo ir verslo investicijų apimtys. Remiantis preliminariais duomenimis, jos per pirmą šių metų ketvirtį augo 0,5%. Ekonomistai laukė 0,9% sieksiančio kritimo.

Pasirodė kiek kuriozinė naujiena. Pasirodo, kad ant naujojo spausdinto 50 AUD banknoto padaryta gramatinių klaidų. Buvo blogai išspausdintas žodis „responsibility“. Atspausdinta net 46 mln. vienetų tokių banknotų, kurių vertė siekia 2,3 mlrd. USD.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Jums taip pat gali būti įdomu